avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare in apartament- intrare legalitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare in apartament- intrare legalitate

Buna ziua!
In urma cu 10 ani am facut o modificare in apartament fara autorizatie de constructie, cu acordul vecinilor. Mai exact, am mutat un perete care nu era de rezistenta. Acum, in urma unor reclamatii, trebuie sa intram in legalitate si dorim sa revenim la vechea structura prin refacerea peretelui de bca. Am primit CU care prevede urmatoarele documente:
-DTAC si DTOE
-aviz securitatea la incendiu
-aviz ITC, APM
-raport de Expertiza tehnica la cerinta rezistenta si stabilitate, Raport de expertiza tehnica la cerinta securitate la incendiu, Referate verificare documentatie tehnica.
Am facut o prospectare a preturilor si costul avizelor este de cel putin 5 ori mai mare decat al lucrarii efective.
Intrebarea mea este: aceste documente sunt absolut necesare pentru o modificare in apartament sau primaria a facut exces de zel?
A doua intrebare este: daca nu imi permit sa platesc toate avizele dar realizez lucrarea si revin la forma initiala fara autorizatie, ce risc?
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Parmyro , utilizator 15:44, 27 Iunie 2014
Pentru ca sa intrati in legalitate trebuie sa parcurgeti procedura legala de executare modificare interioara conform precizari ale autoritatii locale-sub sanctiunea supotarii consecintelor legal prevazute
L nr 230/2007 Art. 11
(la data 04-Oct-2010 Art. 11 din capitolul III a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 914 din 04-oct-
2010 )
(la data 21-Jan-2008 Art. 11 din capitolul III reglementat de Art. 13 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Proprietarul poate aduce îmbunătătiri sau modificări proprietătii sale individuale, cu
respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică
locală a modificărilor constructive,
fără a pune în pericol integritatea structurală a
clădirii sau a altor proprietăti individuale.
Va multumesc pentru raspunsul prompt! Noi vrem sa urmam calea legala desi sunt multi locatari care au facut aceeasi modificare fara autorizatie, ne-au incurajat si acum dorm linistiti. Aici e vorba de o polita platita de persoane sus puse si de aceea intrebam daca avizele solicitate nu sunt exagerate, pentru constructii mai mari. DTOE stiam ca se cere pentru santiere mari, case nou construite.
Daca reveniti la forma initiala a apartamentului asa cum este el in acte, nu va mai complicati cu proiecte. In cel mai negru scenariu ati putea lua o amenda pentru execuare de lucrari fara autorizatie. Inafara de asta n-aveti de ce sa va faceti griji

Mi-ati confirmat ceea ce mi-a spus un inginer structurist ieri dar nu eram sigura.Imi puteti recomanda o lege care sa prevada acest lucru? Pentru linistea personala.

Structuristul imi va face o hartie care sa ateste faptul ca peretele modificat nu a fost de rezistenta si apoi voi reveni la forma initiala. Fara alte avize... Avizele cerute ar fi fost necesare pentru autorizarea retroactiva a modificarilor aduse. Sper sa nu mai avem probleme :)
Parmyro a scris:

Mi-ati confirmat ceea ce mi-a spus un inginer structurist ieri dar nu eram sigura.Imi puteti recomanda o lege care sa prevada acest lucru? Pentru linistea personala.

O lege nu pot sa va indic ca nu stiu daca are sens.

In general 2 tipuri se sanctiuni se aplica in astfel de probleme:
1. amenda pentru exacutarea de lucrari in mod ilegal, fara autorizatie si priect asa cum prevede legea.
2. obligatia de a readuce constructia la forma initiala.

2. Forma initiala a constuctiei, asa cum reiese si din acte e chiar forma rezultata in urma modificatilor. Deci nu se poate vorbi de o astfel de sanctiune.

1.Chiar si de amenda e foarte probabil sa scapati. Chiar in urma unei sesizari, organele abilitata vor trebui sa constate executarea unor lucrari analizand diferentele dintre proiect si constatarile de pe teren. Aceste diferente nu exista. In concluzie daca dvs recunoastesi e posibil sa va dea amenda, insa daca nu recunoasteti ca ati facut vreo modificare nu au nici un motiv intemeiat ca sa aplice vreo amenda

Alte discuții în legătură

Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Amenajare apartament fara autorizatie de construire danny11 danny11 Buna! Dupa cumpararea apartamentului am spart peretele de sub geamul din bucatarie spre balcon spre a crea o usa de acces in balcon, unde am mutat bucataria, ... (vezi toată discuția)
Poate expertul tehnic în construcții să saboteze clientul? AntiSecretare AntiSecretare Renovez un apartament si inainte de a turna sapa as dori sa cer parerea unui expert tehnic in constructii pentru a ma asigura ca este totul in regula privind ... (vezi toată discuția)