avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se calculeaza dobanda legala / dobanda ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se calculeaza dobanda legala / dobanda penalizatoare in procesul civil?

Buna ziua,

Am de recuperat 40.000 euro din anul 2008 de la tatal meu care m-a dat afara din casa.
Desi nu a recunoscut niciodata ca a primit acesti bani de la mine, am obtinut in instanta recunoasterea dreptului de creanta si intreruperea prescriptiei pentru inca 3 ani incepand din aprilie 2013.

Intrebarea este ce mai pot cere eu pe langa acesti bani initial dati in anul 2008:

1. Am inteles ca pot cere reactualizarea cu rata inflatiei in prezent, insa nu am habar ce inseamna acest lucru, avand in vedere ca au trecut 6 ani

Exista vreo formula? Trebuie mentionat in cererea de chemare in judecata acest lucru iar valoarea in clar?

2. Pe langa reactualizarea cu rata inflatiei, mai pot cere si o dobanda legala si o dobanda penalizatoare.
Daca eu i-am dat banii tatalui meu fara contract in septembrie 2008, iar in procesele civila pot cere dobanda legala BNR mai putin 20% cum va trebui sa specific in capatul de cerere referitor la dobanda legala:

a) In luna septembrie 2008 dobanda legala BNR a fost de 10.25% aplicati la 40.000 euro = 4100 euro / an din care se scad 20% ( nu am inteles de ce se scad 20% in procesele civile )

Deci ar veni 3280 euro / an * 6 ani = 19680 euro dobanda legala pe 6 ani

b) Sau ma raportez la dobanda BNR in fiecare luna a celor 6 ani care au trecut, vezi calculatorul de pe avocatura.com/dobanda-legala.php
Acest calculator imi calculeaza care e dobanda legala pe perioade fractionate:

Conform acestui calculator, dobanda legala este 15,376 euro, intrucat dobanda de referinta BNR a scazut in fiecare an din 2008

3. Daca eu am fost dat afara din casa de tatal meu in luna aprilie 2013, ii pot aplica o dobanda penalizatoare din acest moment?
Avand in vedere ca m-a dat afara din casa si am ramas si fara banii imprumutati?

Dobanda penalizatoare se calculeaza de obicei dupa data scadenta a unui contract, cum eu si tatal meu nu am avut un contract , insa conventia era sa locuiesc in acel apartament cu el, consider ca ii pot aplica o dobanda penalizatoare avand in vedere ca eu locuiesc cu chirie acum si platesc creditul la bani in casa in care locuieste el.

Dobanda penalizatoare se poate calcula tot in 2 moduri, conform punctului 2 din acest forum:

a) daca ne raportam DOAR la luna aprilie 2013, dobanda BNR + penalizatoare ( + 4% ) era de 9.25%, deci conform algoritmului 2. a - rezulta

40000 euro * 9.25% = 3700 euro din care se scad cei 20 % in procesele civile
3700 * 80% = 2960 euro / an * 2 ani ( deoarece suntem in 2014 ) = pot cere o dobanda penalizatoare de

5920 euro

b) Daca ne raportam la calculatorul de pe avocatura.com/dobanda-legala.com, dobanda penalizatoare este si ea scazuta lunar in functie de fluctuatia BNR:

Dobanda penalizatoare este:
5,238 euro

============================================

In concluzie ce sume trebuie sa trec in cererea de chemare in judecata referitoare la capetele de cerere: Dobanda Legala si Dobanda penalizatoare.

Orice comantarii vor fi apreciate.

Pot alege sau 2.a 3a sau 2.b / 3b

De asemenea, putem stabili si o intalnire pentru a detalia.

Va multumesc din avans pentru raspunsuri,
Alex.
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 01:20, 7 Iulie 2014
seldom a scris:

In concluzie ce sume trebuie sa trec in cererea de chemare in judecata referitoare la capetele de cerere: Dobanda Legala si Dobanda penalizatoare.

Calculul se face conform OG 13 /2011.
@trandafir2

Exact acea ordonanta m-a ghidat si pe mine, insa modul de calcul nu e precizat.

Doream sa aflu din experienta unui avocat ce metoda alege din cele expuse mai sus, pentru ca ambele exprima dobanda legala insa modul de calcul nu este explicitat
Având în vedere că natura juridică a dobânzii este diferită de natura juridică a actualizării obligaţiei cu rata inflaţiei, prima reprezentând o sancţiune (daune moratorii pentru neexecutarea obligaţiei de plată), iar a doua valoarea reală a obligaţiei băneşti la data efectuării plăţii (daune compensatorii), rezultă că este admisibil cumulul acestora şi, deci, nu se ajunge la o dublă reparaţie.
Prin acordarea dobânzii se urmăreşte sancţionarea debitorului pentru executarea cu întârziere a obligaţiei care îi incumbă, pe când prin actualizarea debitului se urmăreşte acoperirea unui prejudiciu efectiv cauzat de fluctuaţiile monetare în intervalul de timp scurs de la data scadenţei până la plata efectivă a sumei datorate.
Actualizarea se constituie într-o modalitate de reparare a pierderii suferite de creditor, în timp ce dobânda urmăreşte acoperirea beneficiului nerealizat.

vezi si jurisprudenta:

[ link extern ]
vezi si:
[ link extern ]
@legalmgm

Multumesc pentru raspuns, dar care este aceasta valoare?

1. Care este valoarea actualizata la rata inflatiei, daca IPC = 127.34 % din 2008 pana in prezent?

Pret actualizat = ( Pret initial * IPC ) / 100

Pret actualizat = (40000 *127.34 ) / 100 = 50.936 euro

E corect?

Si intrebarea era daca trebuie sa mentionez eu valoarea in clar sau trebuie sa cer instantei sa actualizeze pretul si eu nu ii specific in clar?

Intreb asta pentru ca cererile evaluabile in bani se taxeaza cu 3% si nu stiu daca e obligatoriu sa specific actualizarea?

De altfel, la punctele 2 si 3 nu am primit raspuns cum se calculeaza dobanda legala, as dori concret si cu formula.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza dobanda legala? MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Dupa ultima hotarare a judecatoarei a reiesit faptul ca din suma de 17000 euro se va plati dobanda legala a BNR .Cum se calculeaza dobanda avand in vedre ca ... (vezi toată discuția)
Inflatie mcteo mcteo imi spune cineva cum se calculeaza rata inflatiei? de exemplu: in 2008 am incasat 1 miliard de lei - in urma inflatiei cat ar trebui sa incasez acum? la fel ... (vezi toată discuția)
Calcul drepturi salariale castigate in instanta! alx69 alx69 Buna ziua, am castigat in instanta niste drepturi salariale (reprezentand sporuri) ce trebuiesc indexate cu indicele de inflatie si dobanda legala. Stie ... (vezi toată discuția)