avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere in caz de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere in caz de deces

Buna ziua!
Spuneti-mi va rog, daca in caz de deces al bunicului am dreptul la 1 zi libera platita in afara concediului de odihna, de ce mi se cere sa completez o cerere de concediu? Asa se procedeaza? Pe langa copia dupa certificatul de deces, ce altceva ar mai trebui sa atasez? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:30, 17 Iulie 2014
In contractul colectiv de munca ar trebui sa existe o prevedere care sa stipuleze zilele libere la care aveti dreptul in caz de deces al unui membru de familie, rude.
In ce sector lucrati , bugetar sau privat?
Sector privat.
In acest caz, devin incidente prevederile de mai jos :
Art. 152. C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Daca la nivel de angajator exista prevazuta posibilitatea acordarii unor zile libere platite salariatilor in cazul unoe evenimente familiale deosebite, atunci aveti dreptul la asa ceva.

In practica, salariatul depune o solcitare in acest sens la acre ataseaza copie dupa documentul in cauza, certificat de casatorie, certificat de deces etc.
Contractul de munca si regulamentul intern nu pot micsora drepturile stabilite prin lege, deci pana la urma ramane de aflat daca exista o lege care stabileste numarul de zile libere in cazul decesului unui bunic.

Contractul colectiv de munca la nivel national pe 2011-2014 zice ca
ART.61.
e) decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - 1 zi;
iar contractul individual n-ar trebui sa micsoreze drepturile din contractul national.

Eu zic sa modificati usor cererea de concediu in asa fel incat sa nu cereti o zi de concediu ci o zi libera pentru evenimente deosebite in familie si atasati copia dupa certificatul de deces.

Alte discuții în legătură

Bună ziua,În cazul unui deces al bunicii codul muncii spune ... DanielDreve DanielDreve Bună ziua,În cazul unui deces al bunicii codul muncii spune ca am dreptul la o zi libera iar regulamentul de ordine interioara al firmei spune ca nu am ... (vezi toată discuția)
Zile libere deces bunici. la cate zile libere are dreptul un ... cecilia.ciobanu cecilia.ciobanu Zile libere deces bunici. La cate zile libere are dreptul un angajat, in cazul decesului unuia dintre bunici, daca in RoI si in CCM nu este mentionat ... (vezi toată discuția)
Zile ibere cosma mv cosma mv Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati daca in cazul decesului bunicii sotiei mele beneficiez de zile libere platita. Firma la care lucrez nu are contract ... (vezi toată discuția)