avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu in urma cu 2 ani a facut un testament prin care imi lasa mie (fiica lui) intreaga masa succesorala,acum o luna tatal meu a decedat si cand am mers sa fac succesiunea dupa el ,mi sa spus ca are dreptul si nepotul lui(baiatul sorei mele predecedate tatalui meu) la o cota de 25% dupa tata.
Intrebare:
nepotul meu este minor(17ani),cand isi pierde dreptul la mostenire,la un an de la decesul tatalui meu sau la un an de cand va devanii major?Asta in cazul in care nu depune nici un fel de act de acceptare sau renuntare timp de un an.
Cel mai recent răspuns: andramea , utilizator 00:20, 18 Iulie 2014
Nepotul dvs nu isi pierde dreptul la mostenire , el este mostenitor rezervatar si in ciuda existentei testamentului lasat de tatal dvs in favoarea dvs, legea ii apara drepturile.El va veni la mostenire prin reprezentare.

Sunt moştenitori rezervatari:

- soţul supravieţuitor;

- descendenţii (copii, nepoţii din copii etc.);

- ascendenţii privilegiaţi (părinţii) defunctului.

Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în lipsa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

eu astazi am fost la notar unde mi s-a spus sa astept 10 luni dupa care sa public in 2 ziare ca am deschis succesiunea pentru tata si daca nu am nici un raspuns din partea nepotului isi va pierde dreptul la succesiune cand tata face 1 an de la deces.nu vreau sa fac nici o nedreptate dar imi este imposibil sa dau de acest nepot pa care nu l-am cunoscut niciodata si nici nu stiu nimic despre el
Cand succesibilul afla mai tarziu de calitatea sa de mostenitor, termenul de acceptare/renuntare la mostenire se calculeaza de la data cand a luat la cunostinta de aceasta calitate. De exemplu, atunci cand mostenitorul descopera mai tarziu ca bunicul a decedat el neputand afla de chemarea sa la mostenire decat din momentul descoperirii ziarului.
Pentru ca nu cunoasteti nepotul si nici datele de identificare ale acestuia, dezbateti mostenirea la instanta de judecata, care va judeca in lipsa mostenitorului si ii va numi un curator special - un avocat care ii va apara drepturile.

Nepotul va primi rezerva succesorala si dumneavoastra veti primi restul , daca testamentul este valabil si nu este contestat.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
Andrei Stefan Placinta, Avocat
si daca nu descopera nepotul nici o publicatie .Sincer este un copil de 17 ani care nici nu cred ca i sa spus ca a avut un bunic sau vreo matusa in viata lui

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala, când intervine mary_c mary_c Bună seara Când intervine rezerva succesorala? Se aplica doar în cazul donației sau dezmoștenirii? (vezi toată discuția)
Contestare testament danaiorga danaiorga Buna ziua , ma numesc iorga , tatal, meu mai are un frate( unchiul meu) care a decedat in urma cu 3 luni,acesta era singur fara mostenitori (necasatorit) dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)