avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Indemnizatie de handicap + pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Indemnizatie de handicap + pensie de invaliditate

Bună seara! AM doi copii, din care unul este cu handicap grav fără însoțitor, certificatul de handicap fiind pe perioadă nedeterminată. Ambii copii sunt majori. Cel cu handicap grav fără însoțitor are o indemnizație de 290 de lei lunar. Întrebarea mea este dacă are dreptul la o pensie de handicap și cum se poate obține? Pensia de handicap înlocuiește actuala indemnizație? Dacă este nevoie de date suplimentare vă rog să mi le cereți! Cu stimă, Dolca A. Mihăiță
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:29, 25 Iulie 2014
Bună seara,

Sunt într-o situație asemănătoare, cred, fiind vorba despre mama mea. Pentru a fi declarată persoană cu handicap, după o operație, a trebuit să întocmesc un dosar. Acest dosar l-am depus la Primăria orașului meu( Asistență Socială). La domiciliul mamei mele s-au prezentat două persoane de la Asistența Socială. S-a făcut o anchetă; după anchetă am scos concluziile acesteia.

Am întocmit un alt dosar, în acest dosar am depus toate actele medicale și rezultatul anchetei reprezentanților Primăriei. Acest dosar l-am depus la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Cei de aici au desemnat o dată în care trebuie să o duc pe mama la ei. După asta, conform actelor depuse, cred, și după ce o să îmi vadă mama, DGASPC o să declare dacă are dreptul la vreun grad de handicap. În acest caz fiind vorba despre anus contra naturii.

Sper ca cele scrise de mine să vă fie de folos.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
ethel, utilizator
lieutenantdata:

1. - Ceea ce doriti dvs. se numeste pensie de invaliditate si se poate acorda numai daca baiatul dvs. are un stagiu de cotizate la pensie oricat de mic.
- Intr-o postare din ianuarie spuneati ceva de o angajare a baiatului dvs.

2. Pensia de invaliditate se poate cumula cu indemnizatia de handicap.

Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Din păcate, băiatul meu nu are nici un stagiu de cotizație, pentru că boala este de foarte mult timp și nu are drept la muncă din această cauză. Alte soluții nu sunt?
1. O solutie ar fi sa plateasca cel putin o luna contributia la pensie dupa care poate solicita pensie de invaliditate.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

Înțeleg! Dar el nu are drept de muncă, din cauza bolii! Deci, ce se poate face?

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate pentru handicap grad 2 din nastere Adrian299 Adrian299 Buna ziua.Doresc sa aflu daca pot obtine pensie de invaliditate si cat va fi ea,in conditiile in care am din nastere o boala numita hemofilie,incadrata in grad ... (vezi toată discuția)
Acte casa pensie stancea stancea salut sunt persoana cu handicap accentuat permanent si as vrea sa stiu ce acte imi trebuie sa depun la casa de pensii dosarul sa platesc pentru pensie si somaj ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract cu casa de pensii mon_maria mon_maria Buna ziua, Cine poate sa incheie contract cu casa de pensii? Mentionez ca mama mea nu realizeaza venituri in acest moment insa as vrea sa ii mearga vechimea ... (vezi toată discuția)