Buna seara. Vreau, va rog frumos, sa-mi explicati in detaliu care este situatia cu internshipurile neplatite si care sunt beneficiile companiei / angajatorului de pe urma studentilor. Am cautat pe net si am descoperit Legea 72/2007, insa nu m-a lamurit complet. Cat primeste compania pentru studentii pe care ii primeste la munca pe gratis? In ce circumstante primeste banii astia?
Eu auzisem din vorba in vorba ca orice companie primeste cate 700 lei pe luna pt fiecare student practicant. As vrea sa stiu exact ce si cum, va rog frumos.
1. Art.1 din Legea 72/2007 prevede ca, angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare elev şi student.
In speta, se va acorda 450 lei.
2. "Munca pe gratis" nu exista la un angajator din sectorul privat. Acesta nu poate fi organizatie-gazda care organizeaza si administreaza activitati de voluntariat. (art.3 lit.c din Legea 78/2014 - organizatia gazda este persoana juridica de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, care organizeaza si administreaza activitati de voluntariat)
3. Un student poate desfasura practica la un angajator din sectorul privat, in conditiile prevazute de Legea nr.258/2007.
Practica elevilor şi studenţilor se organizează şi se desfăşoară pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei convenţii, după caz, încheiată între organizator şi partenerul de practică.
Organizatoul de practica este unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative.
Partenerul de practica este o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si elevilor.
1. Ceea ce stiati dvs nu coincide cu ce prevede legea.
2. Daca angajati în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare elev şi student. (adica, 450 lei/pers.).
3. Intr-o societate privata nu se pot incheia contracte de voluntariat - munca pe gratis, cum ati spus dvs.
In schimb, studenti pot face practica intr-o astfel de societate, numai daca exista un contract-cadru de colaborare sau o convenţie, după caz, încheiată între institutia de invatamant şi societatea respectiva..
Deci in concluzie, o societate privata nu are voie sa primeasca studenti la munca pe gratis DECAT daca incheie un contract cu institutia de invatamant?
In alte cuvinte, este ilegal ce se intampla la ora actuala?
Kaleidoscope Proximity (parte a Graffiti BBDO) caută Social Media Intern! Internship-ul durează 3 luni și este neplătit, însă vei avea ocazia să înveți de la cei mai buni profesioniști din domeniu. Dacă ești interesat, așteptăm CV-ul tău la ioana.andra@bbdo.ro.
Legislatia romaneasca nu reglementeaza o astfel de forma de pregatire practica neremunerata la nivelul posibililor viitori angajatori.
In ceea ce priveste activitatea de practica, asa cum am mai mentionat, in Romania aceasta este reglementata printr-o lege speciala, respectiv Legea 258/2007 privind practica elevilor si studentilor.
Probabil ca societatea va incheia un contract de practica cu unitatea de invatamant in cauza. Altfel, exista riscul considerarii ca fiind vorba despre munca la negru.
Internship firma it
Amalgam
Buna ziua,
In ce conditii se poate se pot accepta interni intr-o firma mica de IT? Am primit solicitari in acest sens si as vrea sa stiu ce formalitati ... (vezi toată discuția)