Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza deducerea de impozit pentru copil, cine poate sa ia (unul sau ambii parinti) si care salariu este mai "favorizat" de acest impozit, salariu mai mare sau cel mai mic al parintilor.
Eu am 2 copii, de 4 ani respectiv 1 an, si de cand a aparut aceasta lege, nici eu nici sotul meu nu putem sa beneficiem de acest lucru, pt ca de la firme ni se spune ca trebuia sa negociem acest lucru la angajare.
Si inca ceva, acest impozit, care am inteles ca se scade din impozitul catre stat, se adauga la salariu net, sau...?
Multumesc
Codul fiscal prevede :
Art. 56. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) C.fisc. au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 2.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 3.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 4.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 5.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 6.500.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.
....
4) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.
1. acordarea deducerii nu se negociaza cu angajatorul, eset un drept care se acorda daca sunt indeplinite anumite conditii si practic nu il afecteaza cu nimic pe angajator, nu da de la el nimic
2. deducererea poate fi solicitata de unul dintre parinti, la intelegerea acestora
Trebuie sa duceti ca documente pentru acordare: copii certificate nastere ale copiilor, copie certif de casatorie si adeverinta de la serviciul sotului care sa ateste ca acolo el nu beneficiaza de deducere suplimentara pt cei 2 copii.
3. este mai favoribil de solicitat de parintele cu salariu mai mic
4. deducerea inseamna ca impozitul retinut va fi mai mic cu o anumita suma, deci implicit veti lua un pic mai mult la salariu net
Se acorda si in perioada concediului medical? Curios ca pe fluturasul meu apare la deducere personala (am 2 copii) suma mai mare cand am mai multe zile de concediu medical intr-o luna.Multumesc.
1. Da, se acorda si in perioadele de medical pentru ca si indemnizatie de medical este o sum impozabila.
2. Nu e curios, pentru ca valoarea deducerii este invers proportionala cu venitul brut (cu cat creste salariul ca atat valoarea dedusa din impozit este mai mica, ajungand la 0 la salarii peste 3000lei)), iar pentru un concediu medical de obicei primiti mai putini bani decat primiti cand lucrati.
Sotul meu a negociat la angajare un salariu net (1.500RON). Dupa ce a semnat toate actele cu brutul aferent sumei respective (nu am retinut cat era brutul), a adus si actele pentru a-l lua pe fiul nostru in intretinere( inclusiv adeverinta de la mine de la servici ca nu beneficiez de deducere pentru copil). Totusi salariul lui net nu a crescut nici cu un leu. De ce?
Deduceri salarii
Lulica
Buna ziua
Avand in vedere ca s-a tot schimbat salariul minim pe economie stie cineva daca cumva s-a schimbat si deducerea personala de la 250 lei?
Va ... (vezi toată discuția)
Deducere personala
pitici
Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)