avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere si pasaport
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere si pasaport

buna ziua.am nascut anul acesta in italia,vreau sa merg luna asta in romania sa fac certificat de nastere si pasaport.as vrea sa stiu daca e nevoie de procura din partea tatalui daca nu suntem casatoriti sau le pot face si fara.ma intereseaza ce acte imi trebuie.multumesc mult=D>
Daca copilul este recunoscut de tata pentru transcrierea certificatului de nastere aveti nevoie de :
- certificatul de nastere al copilului apostilat( daca este extras eliberat conform Conventiei de la Viena din 8 septembrie 1976 nu aveti nevoie de apostila si nici de traducere in Romania)
-certificatele dvs.si al sotului de nastere
-cartile de identitate(pentru sot o copie)
- o declaratie din partea sotului din care sa rezulte ca este de acord ca domiciliul copilului sa fie la adresa dvs. ori la adresa dansului(banuiesc ca nefiind casatoriti nu aveti acelasi domiciliu inscris in cartea de identitate)
Daca copilul este mai mare de 6 luni puteti primii amenda intre 100-200 lei pentru ca nu ati solicitat in termen de 6 luni transcrierea certificatului
-4 lei taxa timbru
Termenul de transcriere a certificatului este de 30 de zile. Daca veniti cu copilul in tara pana cand nu obtineti certificat si pasaport nu puteti pleca cu minorul
Pentru pasaport aveti nevoie de :
-certificatul romanesc de nastere a copilului
-buletinul dvs
-declaratie din partea tatalui ca este de acord sa-i faceti pasaportul
-declaratie din partea tatalui ca este de acord sa iesiti cu copilul din tara.
-taxele pentru pasaport copil in jur de 3oo lei.

Daca veniti cu copilul in tara pana cand nu obtineti certificat si pasaport nu puteti pleca cu minorul

Daca nu vine cu copilul nu ii poate face pasaport.

Pe procura speciala (sau declaratia acord) trebuie sa scrie ambele motive pentru care a fost eliberata: depunerea actelor + ridicarea pasaportului, adica asa:

În vederea aducerii la îndeplinire a prezentului mandat, împuternicita mea se va prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple [judetul in care locuiti], în vederea depunerii actelor pentru obţinere şi ridicarea paşaportului românesc ce se va elibera pe numele fiului/fiicei noastre minor/e.

Procura trebuie facuta la consulat sau la un notar italian care are apostila de la Haga (caz in care va trebui tradusa in tara la un notariat.

Daca vreti sa va intoarceti in Italia cu copilul aveti nevoie de o declaratie acord a tatalui data tot la fel, la consulat sau la un notar italian care are apostila de la Haga. Nu poate da declaratia pana cand nu ridicati pasaportul pentru ca in declaratie trebuie trecute numarul pasaportului si data eliberarii.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
Ares-3, moderator
oare cat ma costa toate procurile astea?
60 euro una, deci 120 in total la consulat.
Va sfatuiesc sa le faceti acolo pentru ca stiu cum trebuie intocmite si sunt desigur in limba romana - nu mai trebuie traduse si legalizate la notar roman.
un notar mi le face pe loc sau trebuie sa astept?
voiam sa le fac la consulat dar au zis ca nu am nevoie...acum sunt nevoita sa le fac la un notar

[Timp de 30 de minute dupa ce ati publicat un mesaj aveti posibilitatea sa il completati / corectati apasand pe butonul Editeaza. Multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Inregistrarea copilului roman nascut in strainatate mada05 mada05 Buna ziua am o fetita de 10 luni nascuta in italia nu sunt casatorita legal dar si eu si tatal fetitei suntem romani in august vrem sa ii facem actele ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)
Buna seara - calatorie cu minor nascut in italia oanasimon45 oanasimon45 am si eu o intrebare,am o fetitza de 7 luni are certificat de nastere italian fiind nascuta in italia,de ce documente trebuie sa dispun pentru a pleca in ... (vezi toată discuția)