am citit multe probleme cu privire la munca la negru.... ce credeti ca ar trebui sa facem pentru a evita acest aspect si evaziunile intalnite in acest scop?...
Sunt boli incurabile,la care medicina-stiinta- inca nu lea gasit leacul...
Asa este si cu munca la negru...o gasesti peste tot si se raspindeste ca o pecingina peste societatea romanesaca si nu numai...
Daca organele abilitate ale statului siar face datoria ,cu siguranta ar fi diminuata...:)
cred că munca la negru are prea mulţi factori care terbuie luaţi în seamă, ca să poată fi lămuriltă sau reyolvată pe scurt.
-în primul rând cineva presteză această muncă la negru, caz în care acest cineva nu beneficiază de asigurări sociale, pensie, etc. de ce acceptă o persoană aşa ceva? probabil că nişte psihologi, nişte sociologi pot da o explicaţie competentă.
-în al doilea rând, există instituţii ale statului care se ocupă de aceste probleme. dar ca şi restul instituţiilor statului, sunt pline de frustraţi incompetenţi, care acolo unde întâlnesc astfel de probleme, se mulţumesc să-şi "încaseze dreptul, să închidă ochii, eventual să facă niţte recomandări penibile. abia atunci când "inspectează o firmă mică (langoşerie, ceva cu 2-3 angajaţi) îşi arată "muşchii".
-în al treilea rând, cred că haosul din legislaţia mucii, pe de-o parte, şi cea fiscală pe de altă parte, poate duce la aceste decizii. deex. când vezi câte hârţoage trebuie să depui pe la instituţiile sttului, câtă umilinţă trebuie să înghiţi când te afli în faţa incompetenţei şi mitocăniei majorităţi angajaţilor acestor instituţii, şi toate astea pentru un amărât de anajat, .... te mai gândeşti.
probabil că mai sunt perspective asupra problemie. am încercat să conturez doar cîteva posibile consideraţii. partea proastă e că noi, contribuabilii, plătim nişte oameni care ard gaazul prin guvern, oameni care ar trebui să constate,să analizeze, să abordeze corect problemele de acest gen.
constat că problemele acetei ţări se dezbat, se mai gţsesc şi soluţii, în presă, şi mai nou pe forumuri. pe cei plătiţi pentru asta ... îi doare... nu, nu cred că-i doare.
parerea mea este ca nu exista educatie pana la ora aceasta. Ar trebui inca din scoli sa fim instruiti in ceea ce priveste propriile noastre obligatii si drepturi.
Am intalnit cu stupoare persoane la o varsta destul de inaintate care nu stiau sa conceapa o declaratie pe proprie rasundere , o cerere.....
Parerea mea este ca inca nu se stie la nivel national ce inseamna un contract de munca , de ce sa-l incheiem, cu ce ma ajuta....
...sunt niste intrebari....poate o sa gasim si solutii concrete :((
in economia romaneasca sunt societati care activeaza in anumite domenii in care, datorita conjuncturii economice generale, a inexistentei masurilor de protectie in fata subventiilor practicate de alte state, a ignorantei statului in ceea ce priveste strategiile pe termen lung, a lipsei de finantari reale si suficient de abordabile in legatura cu retehnologizarea, a sufocarii fiscale...deci, sunt societati care, activand in aceste domenii nu pot patrunde pe piata cu preturi concurentiale oricate eforturi ar depune detinatorii acestora si oricate riscuri personale si-ar asuma. in aceasta situatie intreprinzatorii au ales aceasta solutie- plata la negru a angajatilor cu scopul de a supravietui. munca la negru nu este un moft sau o dorinta de imbogatire fara scrupule, munca la negru este o necesitate pentru cei care o practica. credeti cumva ca cei care o practica isi doresc sa stea mereu cu sabia deasupra capului? credeti cumva ca societatea romaneasca nu stie ca muncind la negru este neprotejata din punct de vedere social? oamenii stiu acest lucru, dar nu au incotro...
munca la negru este un efect in Romania- ci nu o cauza...iar responsabilitatea o poarta politicul care nu are viziune, care gestioneaza statul si economia nationala printr-un aparat ocupat de persoane mediocre, nepragatite, ignorante si fara constiinta...institutele de cercetare sunt sufocate cu culegeri de date fara scop, acestea nu realizeaza analize, prognoze si simulari...acestea culeg date statistice pentru a fi folosite in mod populist de catre politic, pentru ca politicul nu este in stare sa interpreteze si sa ia decizie, el doar isi atinge sopul sau:- acela de a detine puterea oricum s-ar intampla asta.