avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbarea locului de munca de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbarea locului de munca de catre angajator

M-ar interesa daca un angajator poate schimba locul de munca al unui angajat fara acordul acestuia si ce sanctiuni risca angajatul daca refuza.(sunt angajatul unui lant de farmacii, iar angajatorul vrea sa ma mute la o alta farmacie, din aceeasi localitate dar cu un alt program de functionare)
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:30, 9 Aprilie 2024
Angajatorul poate modifica temporar locul unui salariat de munca, prin delegare, nu mai mult de 60 zile. Daca salariatul nu se conformeaza solcitarilor angajatorului poate fi sanctionat disciplinar.
Schimbarea locului de munca se poate realiza doar prin act aditional. Daca salariatul refuza semnarea, atunci agajatorul nu poate impune acest lucru.
In ceea ce priveste detasarea aceasta se realizeaza pe durata determinata, precizata in mod explicit in cuprinsul deciziei de detasare, la sfarsitul acestei perioade urmand sa va reintoarceti le vechiul loc de munca.
Din Codul muncii:

Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.

(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.

(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Art. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Este posibila detașarea în același loc de munca de la program de 12/24 la program de 8h pe aceeași funcție, dar cu diminuarea salariului? As putea solicita în acest context o indemnizație de detașare?
Detaşarea nu se poate efectua decât la un alt angajator.

In cazul dvs, este vorba despre modificarea duratei timpului de munca.

Alte discuții în legătură

Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)
Cum este legal? JulieC JulieC Muncesc ca si Project Manager la o firma, conduc un proiect de modernizare sustinut din fonduri europene.Patronul si cu mine am decis ca este mai bine sa ma ... (vezi toată discuția)
Preaviz din cauza detasarii daliladalila daliladalila Am primit decizie de detasare si am hotarat sa imi dau demisia. Am trimis demisia inainte cu 2 zile de plecare (decizia o primisem cu o zi inainte) iar ... (vezi toată discuția)