avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul pentru cresterea copilului

concediul pentru cresterea copilului se ia in calcul la calcularea vechimii in invatamant, daca contractul a fost suspendat pe acea perioada.
Pe perioada cat sunteti in concediu pentru cresterea copilului, contractul de munca este suspendat.
Conform Legii 128/1997
Art. 106. - (1) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 3 ani. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinţi sau susţinătorii legali.
(2) În caz de deces al unui cadru didactic sau didactic auxiliar, cuantumul ajutorului acordat celor îndreptăţiţi este de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale.
Insa, spre deosebire de art. 101 din aceeasi lege, nu este specificat ca perioada de rezervare a catedrei in acest caz constituie vechime la catedra.
Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
lori_beatrice a scris:

concediul pentru cresterea copilului se ia in calcul la calcularea vechimii in invatamant, daca contractul a fost suspendat pe acea perioada.

Constituie vechime in munca si in serviciu perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
In legea 128/1997 sunt specificate cazurile de suspendare, in care perioada de suspendare constituie "vechime la catedra".
Art. 101. - (1) Cadrele didactice titulare, alese în Parlament, numite în Guvern sau îndeplinind funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Preşedinţiei, al Guvernului şi în Ministerul Învăţământului, precum şi cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcţii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi cadrelor didactice titulare care îndeplinesc funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar, precum şi cadrelor didactice trecute în funcţii de conducere, de şi de control în sistemul de învăţământ, de cultură, de tineret şi sport. De aceleaşi drepturi beneficiază şi personalul de conducere şi de specialitate de la casa corpului didactic, precum şi cadrele didactice titulare numite ca personal de conducere sau în funcţii de specialitate specifice la comisiile şi agenţiile din subordinea Preşedinţiei, a Parlamentului sau a Guvernului.
(3) Liderii sindicatelor din învăţământ au dreptul de rezervare a catedrei sau a postului, conform legii cu privire la sindicate şi contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.
(4) De prevederile alin. (1) beneficiază şi personalul didactic trimis în străinătate cu misiuni de stat, cel care lucrează în organisme internaţionale, precum şi însoţitorii acestora, dacă sunt cadre didactice titulare.
(5) Personalului didactic titular, solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau între instituţii, ori trimis pentru specializare, i se rezervă postul didactic sau catedra, pentru perioada respectivă.
(6) Perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei, în condiţiile prezentului articol, se consideră vechime la catedră.
Avand in vedere ca articolul pe care l-am citat anterior nu prevede acest lucru, am dedus ca acest caz de suspendare nu se considera "vechime la catedra"
Multumesc pentru raspunsuri dar art. 101 din Legea 128/1997 se refera la alte situatii de rezervare a catedrei, nu spune nimic de concediul pentru cresterea copilului, daca persoanei care se afla in aceasta situatie i se ia in calcul respectiva perioada la calculul vechimii in invatamant. Spre exemplu atunci cand se calculeaza vechimea in invatamant pentru a te inscrie la examenul de grad didactic, aceasta perioada nu-ti este luata in calcul pentru ca se considera ca nu ai desfasurat activitati didactice, ceea ce e adevarat si oarecum corect. La stabilirea sporului de stabilitate, concediul pentru cresterea copilului este luat in calcul ca si vechime in invatamant.Nu am gasit insa nici o prevedere legala care sa stipuleze daca acest concediu pentru cresterea copilului este luat in calcul ca si vechime in invatamant pentru a trece la alta treapta de salarizare. Asta ma intereseaza de fapt.

Alte discuții în legătură

Gradatie de merit intrerupta de concediu crestere copil sarah12 sarah12 Am beneficiat de gradatie de merit din 2008 pana in septembrie 2009, cand am intrat in concediu pentru cresterea copilului.Voi reveni la scoala in septembrie ... (vezi toată discuția)
Vechime neintrerupta in invatamant emibobo emibobo Sunt angajat in invatamant din 1996 pana in prezent. In anul scolar 2003/2004, am beneficiat de concediu fara plata, cu catedra rezervata, titular fiind, dupa ... (vezi toată discuția)
Rezervare catedra in invatamant adafelix adafelix Sunt angajata la o scoala si as dori sa fac rezervare de catedra.Care sunt conditiile rezervarii unei catedre in invatamant ?Care este perioada maxima de ... (vezi toată discuția)