avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violenta in familie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violenta in familie

Salut, am un prieten ai carui parinti sunt despartiti. El sta cu mama la dansa in casa...Tatal lui era "ginere in casa". Nu erau divortati. Problema este ca tatal lui venea noaptea când dormeau si le fura lucrurile...zicea ca-s ale lui...Acestia au anuntat politia de mai multe ori si nu prea au rezolvat nimic. Doar l-au avertizat pe taicas-o ca nu are dreptul sa faca asa ceva si trebuie sa bage divort si sa-si castige lucrurile...Baiatul l-a avertizat pe taicas-o ca daca il prinde la el in curte o sa il bata. Cand facut-o din nou l-a prins. Tatal baiatului era si beat. Baiatul fiind satul de toate cele intamplate, l-a batut (nu stiu cat de rau) dar a fost ceva... acesta si-a scos certificat medico-legal si il va da in judecata.
Ce se poate intampla?
Care este pedeapsa minima?
Dar maxima?
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Nico15 , utilizator 20:18, 5 Octombrie 2014
In functie de nr. de zile de ingrijiri medicale se va retine una din urmatoarele infractiuni.
ART. 193 c.p.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
ART. 199
Violenţa în familie
(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 şi art. 193 - 195 sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
(2) În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Multumesc.
Nu prea stiu unde se-ncadreaza fapta...cred ca la ART. 193 c.p. alin. 1..
Sa-nteleg ca nu e nici o sansa sa scape "basma curata"?
Nico15, utilizator
Sa-ti bati tatal, indiferent de conjunctura nu cred ca este ceva firesc, de altfel ati vazut ca se retine si varianta agravanta de la art.199, v-as recomada sa ajunga la o intelegere amiabila, eventual prin incheierea unui acord de mediere.
Tatal s-a apucat de bautura rau de tot si de la asta s-a ajuns aici. Baiatul nu a vrut sa se ajunga la asa ceva tocmai de aceea a incercat sa mearga la politie dar nu a avut ce face...Ma rog... La un acord niciodata nu se va ajunge... Ce este un acord de mediere?
In concluzie minimul va fi de 9 luni de inchisoare, sau amenda cat este?

P.S un avocat doar ii va incerca sa ii reduca pedeapsa dar nu va putea sa il scape?
Nico15, utilizator
A fi scapat de avocat inseamna sa il scape de inchisoare.

Sunt mult prea multe aspecte extrem de complicate pentru a se putea trage o concluzie ca s-ar putea ajunge la inlaturarea raspunderii penale.Adica sa scape basma curata asa cum ati considera dvs. corect.

Important este sa nu ajunga la inchisoare.
Problema este ca nici nu ati stiut cum sa faceti sa se implice mai serios politia si aceasta este tot vina dvs. deoarece se putea evita daca stiati cum sa o faceti.

Alte discuții în legătură

Violența în familie danaciungan@yahoo.com danaciungan@yahoo.com Ce pedeapsă poate primi partenerul ptr5/6zile îngrijiri medicale de la Iml (vezi toată discuția)
Lovire persoana de catre agent de securitate danbcdro danbcdro Sunt agent de securitate echipaj mobil si fiind in timpul serviciului am lovit o persoana care necesita 5-6 zile de ingrijiri medicale Acesta a facut plangere ... (vezi toată discuția)
Lovire persoana Mariana1000 Mariana1000 Buna ziua, Prietenul meu s-a dus la resedinta parintilor sai, unde s-a batut cu tatal sau (niste probleme din trecut, legate de mostenire). Amandoi au incasat ... (vezi toată discuția)