avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit teren parohie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit teren parohie

Am contract de arenda cu Parohia comunei de mai multi ani. Recent curtea de conturi a facut un control la Primarie si a cerut ca eu ARENDASUL, PERSOANA JURIDICA, sa platesc IMPOZITUL PE TEREN, REPET, NU PE VENITUL DIN ARENDA, PE TERENUL AGRICOL PE CARE IL ARENDEZ, ca si cum eu sunt PROPRIETARUL ACELUI TEREN! Este normal? In baza carei legi?
Cel mai recent răspuns: victoritas , utilizator 23:17, 2 Septembrie 2014
Impozitul pe teren il plateste proprietarul exceptand cazul in care se prevede alfel in in contractul de arenda.

Codul Fiscal
ART. 256 Reguli generale
(1) Orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel.

Este posibil ca Curtea de conturi sa se refere la taxa pe teren si nu la impozit pe teren.

ART. 256
(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren.

In plus
ART. 257 Scutiri
Impozitul pe teren nu se datorează pentru:
a) terenul aferent unei clădiri, pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire;
b) orice teren al unui cult religios recunoscut de lege şi al unei unităţi locale a acestuia, cu personalitate juridică;

[ link extern ]
In contractul de arenda nu este specificat nimic legat de impozitul pe teren.
Atunci il plateste proprietarul.

Intrebati in ce temei legal pun arendasul sa plateasca impozitul pe teren, sa nu fie vorba despre acea taxa pe teren prevazuta la art. 256.
AM INTREBAT IN TEMEIUL CAREI LEGI AM EU OBLIGATIA DE PLATA SI RASPUNSUL A FOST ART. 256 ALIN. 3 COD FISCAL
(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren.
ESTE CORECT?
Asa cum precizat mai sus este vorba despre o taxa pe teren si nu despre impozit pe teren.

Dumenavoastra ati luat in arenda terenul unei parohii care este considerata o proprietate a statului (publica sau privata habar n-am dar din cate stiu preotii sunt platiti de la buget).
Prin urmare datorati acea taxa care este similara impozitului pe teren deoarece parohiile sunt scutite de impozitul pe teren. De ce? Nu am idee dar cum biserica este una dintre puterile statului si una foarte bogata putem considera ca nu are de unde plati impozitele ca restul de romani carora li se taie ajutorul social daca nu isi platesc datoriile la stat, asa ca trebuie sa plateasca cineva si impozitul bisericii. Iar acel cineva este cel care il lucreaza si care trebuie sa plateasca si impozitul pe venitul obtinut.;)

Terenuri proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă

● În cazul terenurilor aflate în una din aceste situaţii, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren.
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Ocolul silvic achita taxa pe teren? nicollettaB nicollettaB daca Ocolul Silvic administreaza terenul-padure apartinand unei institutii publice, Ocolul are obligatia sa achite taxa pe teren ? (vezi toată discuția)
Folosinta gratuita tibir tibir am un teren obtinut in baza legii 15/2003 pentru tineri; avand in vedere ca este in folosinta gratuita exista obligativitatea platii vreunei taxe sau impozit ... (vezi toată discuția)
Impozit impus pe un teren care nu-ţi aparţine!? Şi retroactiv!!! Sandu Marian Sandu Marian În \"urbea\" noastră, primăria pretinde impozit (retroactiv pe 3 ani!) pe terenul aferent parcării de domiciliu! In acest scop se prevalează de o decizie ... (vezi toată discuția)