avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrerupere si reluare concediu prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrerupere si reluare concediu prenatal?

Daca ma puteti lamuri cu cateva informatii/repere legislative, v-as fi recunoscatoare.

Lucrez in invatamant si urmeaza sa intru in prenatal cel mai probabil in cursul lunii noiembrie. Dar imi raman zile de concediu de odihna neefectuate, pe care as avea dreptul sa mi le iau in vacanta de iarna (decembrie).

Intrebarea este: pot sa intru in noiembrie in prenatal, sa intrerup prenatalul in decembrie, pentru a-mi efectua concediul de odihna, dupa care sa reintru in prenatal? (daca nu nasc pana atunci...)

Acelasi lucru este valabil si pentru concediul postnatal? Poate fi intrerupt si reluat?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Maria54321 , utilizator 15:29, 5 Septembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din momentul in care intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pe si postnatal) acesta nu se mai poate intrerupe.

2. Puteti sa va luati concediul de odihna inainte de a intra in concediu de maternitate.

3. Cititi si pe:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Concediul de maternitate nu se poate intrerupe. Gasiti acest lucru pe site-ul Casei nationale de sanatate:

Intrebari adresate Medicului Sef si raspunsuri referitoare la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Intrebare: In conformitate cu prevederile art. 43 (1) din Normele de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 „concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele… in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice". Care este conduita Casei de Asigurari de Sanatate, la care o asigurata aflata in plata la Casa judeteana de pensii depune un certificat- in continuare - pana la a 100 - a zi de concediu prenatal si 26 zile calendaristice de lauzie? Se platesc 126 zile indemnizatie, fara a se tine cont de cele 42 zile lauzie, sau se intrerupe plata din a 84 - a zi de prenatal? Ce se intampla in cazul in care medicul a acordat 126 zile concediu de sarcina, s-au platit aceste zile, si mama nu a nascut inca? In cazul intreruperii concediului, persoana nu mai poate beneficia de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, pana la varsta de 2 ani, conf. prev. O.U.G. nr. 158/2005.
Raspuns: CM pentru maternitate se acorda din luna a 7 a de sarcina si nu se intrerupe pe o perioada de 126 de zile. Se atentioneaza sau se sanctioneaza, dupa caz, medicul care a eliberat CM pentru sarcina si lauzie si care nu a tinut cont de prevederile legale legate de eliberarea CM pentru maternitate.


[ link extern ]


Daca nu se poate efectua concediul de odihna inainte de intrarea in prenatal, atunci va ramane sa-l efectuati dupa concediul de maternitate si CCC.
Indemnizatia pentru acest concediu de maternitate se calculeaza cu media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare mai - octombrie 2014 (total venituri brute : total zile lucratoare). Se retine doar CAS = 84 lei pentru o luna intreaga (proportional pentru fractiune de luna).
Daca ma mai puteti lamuri intr-o situatie. Cat timp sunt eu in concediu de maternitate, sotul poate sa intre in concediu de crestere al copilului? Sau trebuie sa termin eu maternalul si dupa aceea se poate lua concediul de crestere al copilului de oricare dintre noi? (el va fi cel care va lua CCC). Si daca el opteaza pentru un an, iar intre timp se razgandeste si vrea sa ramana 2 ani, se poate prelungi de la 1 an la 2 ani?
1. - Nu se poate ca sotul sa beneficieze de CCC in timp ce dvs. sunteti in concediu de maternitate.
- Dupa ce se termina concediul de maternitate oricare dintre parinti poate solicita CCC.

2. - Optiunea initiala pentru CCC nu se poate modifica pe parcurs.
- Dar daca opteaza pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an si reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an poate solicita stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Daca dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC atunci sotul trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copil 11 luni, pentru a beneficia de stimulentul de insertie.


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate mishu123 mishu123 doresc sa stiu cine este in masura sa imi acorde concediul de maternitade(medicul actual sau cel pe care l-am avut) ,cate zile si cu ce data .sunt in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si icc danasla danasla Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu cum e ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil liliananeg liliananeg am nascut pe data de 20.03.2011 ma pot intoarce la scoala la 01.09.2012 ? conform legilor in vigoare:( bebe ar avea un an jumate (vezi toată discuția)