Concediul de maternitate nu se poate intrerupe. Gasiti acest lucru pe site-ul Casei nationale de sanatate:
Intrebari adresate Medicului Sef si raspunsuri referitoare la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Intrebare: In conformitate cu prevederile art. 43 (1) din Normele de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 „concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele… in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice". Care este conduita Casei de Asigurari de Sanatate, la care o asigurata aflata in plata la Casa judeteana de pensii depune un certificat- in continuare - pana la a 100 - a zi de concediu prenatal si 26 zile calendaristice de lauzie? Se platesc 126 zile indemnizatie, fara a se tine cont de cele 42 zile lauzie, sau se intrerupe plata din a 84 - a zi de prenatal? Ce se intampla in cazul in care medicul a acordat 126 zile concediu de sarcina, s-au platit aceste zile, si mama nu a nascut inca? In cazul intreruperii concediului, persoana nu mai poate beneficia de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, pana la varsta de 2 ani, conf. prev. O.U.G. nr. 158/2005.
Raspuns: CM pentru maternitate se acorda din luna a 7 a de sarcina si nu se intrerupe pe o perioada de 126 de zile. Se atentioneaza sau se sanctioneaza, dupa caz, medicul care a eliberat CM pentru sarcina si lauzie si care nu a tinut cont de prevederile legale legate de eliberarea CM pentru maternitate.
[ link extern ]
Daca nu se poate efectua concediul de odihna inainte de intrarea in prenatal, atunci va ramane sa-l efectuati dupa concediul de maternitate si CCC.
Indemnizatia pentru acest concediu de maternitate se calculeaza cu media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare mai - octombrie 2014 (total venituri brute : total zile lucratoare). Se retine doar CAS = 84 lei pentru o luna intreaga (proportional pentru fractiune de luna).