avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 392/2009 este aplicabila in cazul meu ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 392/2009 este aplicabila in cazul meu ?

Pe scurt, beneficiez de o pensie de urmas ( 350 lei ) dupa sotul meu decedat ,pentru intretinerea fiicei mele pana la 7 ani.La o luna dupa primirea deciziei m-am angajat la o regie autonoma si nu am stiut ca trebuie sa anunt la casa de pensii ca depasesc 35% din castigul salarial brut.Intrebarea mea este daca prevederile legii 329/2009 sunt aplicabile si in cazul meu ,adica se poate cumula pensia cu salariul conform legii 329 /2009 sau trebuie sa restitui banii pe perioada angajarii .Am nevoie de raspuns urgent.MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:40, 5 Septembrie 2014
Nu aveti legatura cu legea 329/2009
Aceasta se aplica doar la pensionarii de limita de varsta care cumuleaza pensia cu salariul de la buget(stat).
D-voastra vi se aplica:

Legea 263/2010

ART. 118

(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Multumesc din nou.
1. - De ce nu are fiica dvs. pensie de urmas dupa urma tatalui decedat?
- Ea poate beneficia de pensie de urmas pana la 16 ani sau pana la 26 de ani daca urmeaza cursurile unei forme de invatamant.


2. Pensia de urmas a dvs. nu are legatura cu Legea 329/2009 ci cu Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice din care va redau:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 88
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

3. - Inseamna ca dvs. va incadrati la art. 88 din Legea 263/2010.
- Castigul salarial mediu brut prognozat pe anul 2014 este de 2.298 lei iar 35% din aceastia inseamna 804 lei.
- Deci numai daca aveti un salariu mai mic de 804 lei pe luna va mentineti si pensia de urmas pana va implini copilul 7 ani.

4. - In situatia dvs. veti mai benficia de pensia de urmas la data cand veti implini varsta standard de pensionare (care este in functie de data nasterii dvs.).
- Si atunci veti alege ce mai avantajoasa dintre pensia de urmas sau pensia proprie.

5. - Va spuneam la inceput ca Legea 329/2009 nu are legatura cu cazul dvs.

- Iata ce spune ea:

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.



si totusi... am gasit in Instructiuni din 20/11/2009 pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International

Publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 805 din 25/11/2009

Art. 1. - Cap. IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International reglementeaza modalitatile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite in sistemul public, in alte sisteme neintegrate sistemului public, precum si al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale ori statute profesionale cu veniturile salariale sau, dupa caz, cu cele asimilate acestora.
Art. 2. - (1) Pensionarii care fac obiectul reglementarilor cuprinse in cap. IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1), pentru care se reglementeaza modalitatea exercitarii cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care isi desfasoara activitatea la:
a) autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare;
b) regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritoriala.
Art. 3. - (1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie apartinand sistemului public de pensii se intelege:
a) beneficiarii pensiei pentru limita de varsta;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmas care pot realiza venituri din activitati profesionale, potrivit legii.

Mentionez din nou, ca lucrez cu contract individual de munca la o regie autonoma unde capitalul este majoritar de stat.
Daca a-ti dori sa-mi raspundeti as fi recunoscatoare.


da,fiica mea are pensie de urmas ca si fratele ei ,dar m-au prins si pe mine conf.art.88 asa cum mi-ati scris si dumneavoastra .Habar nu am avut.Atunci cand am facut dosarul de pensie eram prabusita, dupa decesul sotului.Pe decizie nici ca mi-am aruncat ochii, dupa care m-am angajat,nu puteam sa cresc 2 copii dintr-o pensie de urmas ,iar acum sunt buna de plata.Asta-i viata,nu-i nimic,mergem inainte.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Daca ar fi sa ne luam dupa Legea 329/2009 atunci va incadrati in prevederile ei deoarece conform art. 17 ati putea sa cumulati pensia cu salariul de la o regie autonoma deoarece pensia dvs. este mai mica de 2.298 lei pe luna.

2. Dvs. , cu pensia de urmas, va incadrati insa in prevederile Legii 263/2010, asa cum am redat mai sus.

3. Cred ca functionarii de la Casa de Pensii au confundat situatia dvs. si legile intre ele.

Alte discuții în legătură

Cumul pensie - salariu danyela36ro danyela36ro UN SALARIAT CARE ESTE PENSIONAR M.A.N. POATE LUCRA INTR-O INSTITUTIE PUBLICA SAU REGIE AUTONOMA.TREBUIE SA RENUNTE LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Cumul salariu+pensie vdima vdima in ce conditti un pensionar se poate angaja fara a renunta la pensie (vezi toată discuția)
Informatii incadrare pensionari lani lani Va rog sa imi comunicati daca in sistemul bugetar (ex.inspectorat scolar, directie finante, prefecturi) se pot angaja pensionari si care este actul legislativ ... (vezi toată discuția)