buna ziua.
in 2009 mi s-au incredintat cei 2 minori spre crestere si educare eu avand custodie unica iar tatal obligat la plata pensiei de intretinere o treime din venit. Mentionez ca tatal a sugerat ca minorii sa-mi fie mie incredintati, el necerandu-si nici macar un program de vizita cu minorii decat intr-un proces ulterior. In febr 2014 i-am facut plangere penala la Parchet pt abandon de familie (inca nesolutioanata) dearece a refuzat sa mai plateasca obligatia de intretinere legala la cat era stabilita, el mutandu-se in Germania de un an si jumate si lucrand acolo cu forme legale cu salariul net de 2.000 euro. Imi platestea sub 100 euro pt ambii copii impreuna in loc sa plateasca 1 treime din venitul sau net!!! Nu mi-a dat nici o informatie referitoare la el adica orasul unde sta, locul unde lucreaza telefon, venit lunar etc etc el dorind sa-si piarda practic urma. Am urmat procedura legala de obtinere a pensiei de intretinere de la un parinte care lucreaza in UE prin Min. Justitiei si dupa aprox jumate de an am primit toate veniturile lui de 1 an incoace de unde pot sa demonstrez reaua lui vointa pt neplata pensiei catre copii. Acuma el fiind constrans de aceste 2 chestii (plangere penala + obligat de catre autoritatea federala germana la plata pensiei cu tot cu restantele uriase din urma) s-a hotarat sa mearga in instanta sa ceara CUSTODIE COMUNA!!!! Mentionez ca el nu si-a respectat niciodata programul de vizita cu copiii el venind in tara de 2 ori pe an, nu a contribuit la educarea lor si a platit doar o foarte mica parte din obligatia in bani pt cei doi minori fiin perioade de jumatate de an cand nu a platit nimik. Intre noi parintii, exista de 5 ani de cand suntem divortati, nenumarate conflicte deoarece dumnealui nu respecta niciodata programul de vizita aduce copiii cand doreste el acasa si nu in ziua in care are dreptul si la ora stabilita. A mai cerut in instanta sa nu se poata face nici macar o interventie chirurgicala copiiilor fara acordul lui scris si nici alte chestii fara acordul lui in scris. Daca el nu va fi de accord ca minorii sa faca in continuare ore de pian (cum fac de 3 ani incoace) si nici sport atunci probabil ca noi ne vom putea uita la stele...!!!!!!! Maine pe 18 sept avem prima infatisare la proces. Credeti ca are sanse sa obtina custodie comuna avamnd in vedere situatia prezentata mai sus + distanta georgrafica mare intre el si copii????
sansele sunt foarte mici (aceste modificari se dispun numai in situatii deosebite) insa exista. Nu sunt insa sanse sa obtina o solutie favorabila pentru restul de solicitari aberante. In orice caz custodia comuna nu influenteaza pensia deci va avea aceleasi indatoriri financiare ba chiar mai multe morale. Este clar ca doreste sa va sicaneze pe Dvs. Ati face bine sa va duceti insotita de un avocat totusi. Nu sunt probleme cu care sa riscati si este posibil sa va ofere solutii pe care Dvs nu le puteti prevedea. Succes!
Din cauza noului cod civil din 2011, care prevede ca regula este custodia (exercitarea autoritatii parintesti) impreuna, iar incredintarea catre un singur parinte este exceptia, tatal are sansa sa obtina custodia comuna. Va recomand cu caldura un avocat.
Daca va obtine custodia comuna, atunci pentru fiecare lucru privind pe copii va trebuie acordul lui sau acordul instantei de judecata. Adica va trebui sa il actionati in judecata daca vreti ca minorii sa schimbe scoala, sa plece in excursii in strainate, sa urmeze unele cursuri etc.
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
"Custodia" si pensia de intretinere sunt doua lucruri total diferite, Din ce spuneti dvs., tatal nu prea are sanse sa obtina " custodia comuna" in acest caz, mai cu seama ca nu-si respecta nici obligatiile morale,nici materiale, dar in cele din urma instanta de tutela va fi cea care va da o hotarare in acest sens.
Art. 533 NCC
Plata pensiei de întreţinere
(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.
Tatal este obligat sa plateasca pensia de intretinere a minorilor.
Stimată mămică, din nefericire, legea e interpretabilă, iar judecătorii dau soluţii după propria conştiinţă.Modificarea legii-intrarea în vigoare a noului Cod Civil dă posibilitatea tuturor părinţilor divorţaţi pe vechiul cod să ceară autoritate părintească comună.
"Motivele întemeiate" sunt descrise mai amănunţit în legea 257/2013, unde apare, în plus faţă de legea 272 violenţa faţă de mama sau/şi faţă de copil, în rest motive ar fii alcoolismul, drogatul, neglijenţa, abuzul fizic şi psihic asupra copilului.
Distanţa geografică, domiciliul în altă ţară/alt continent NU sunt motive pentru a se da autoritate părintească unică. Nici neplata pensiei alimentare nu este motiv luat în seamă de instanţă.
Poate găsiţi în hotărârea din 2009 scris undeva că tatăl solicită ca minorii să rămână la mama sau că nu doreşte program de vizită.
Cred ca are sanse mari sa obtina custodie comuna.
Daca nu doriti sa se intample acest lucru trebuie sa demonstrati ca a impiedicat, prin deciziile lui, interesul copiilor. Sper ca aveti avocat pentru ca aveti nevoie.
Din punctul meu de vedere neplata pensiei de intretinere cu rea vointa afecteaza interesul copiilor, dar practica judiciara nu coincide cu parerea mea personala.
Cererea lui de a "nu se poata face nici macar o interventie chirurgicala copiiilor fara acordul lui" este superflua pentru ca pentru tratamentele medicale ce nu sunt "de urgenta" aveti nevoie de acordul lui in cazul custodiei comune. Adica daca isi rupe un copil mana nu aveti nevoie de acordul lui pentru a-i pune ghips, insa daca vreti sa ii scoateti amigdalele va trebuie acordul.
Faptul ca n-a cerut initial program de vizita nu este un argument in favoarea dvs - lipsa unui program de vizita inseamna relatii neingradite si nu lipsa relatiilor.
Nerespectarea programului de vizita este un argument in favoarea largirii programului de relatii personale - vezi ca nu ii ajungea timpul petrecut si ar fi nevoie de mai mult.
Pentru orele de pian si de sport nu cred ca trebuie sa va faceti griji ca de vreme ce tatal e in Germania n-o sa vina sa se opuna la orele de pian.
Din cele relatate de dvs singurele lucruri pe care puteti insista este dezinteresul lui fata de copii, dar pe de alta parte spuneti ca ii aducea mai tarziu decat era specificat in hot anterioara asa ca nu a lipsit chiar cu desavarsire din viata lor.
Custodie exclusiva
bianca76
buna ziua,
Iata pe scurt povestea mea: am 37 ani,am fost casatorita 13 ani si in urma neintelegerilor am divortat in mai2013,la notar,de comun acord si...din ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna
LilianEffect
Buna ziua.La momentul actual,sunt divortata cu 2 copii minori in custodia mea,unul de 7 ani si unul care inca nu a implinit 2 ani.Daca tatal copiilor ar cere ... (vezi toată discuția)