avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

Buna ziua,

Codul Muncii prevede ca perioada de proba sa fie una singura/angajat, cu exceptia situatiei in care se achimba incadrarea acelei persoane la acelasi angajator sau in caz de conditii vatamatoare.

Intrebarea mea este: daca perioada de proba nu s-a specificat, in scris, in actul aditional de schimbare a functiei, existenta ei se prezuma automat?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 22 Mai 2009
Nu se prezuma. Trebuia specificata in acel act aditional.
Art. 17.
(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
m) durata perioadei de probă;
(3) Elementele din informarea prevăzută la alin. (2) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
pakos, utilizator
Bun, deci in aceasta situatie angajatorul este decazut din drepturi si nu mai poate sa verifice cunostintele intr-o perioada de proba. De aici rezulta, ca si desfacerea CIM nu se va mai putea face printr-o simpla notificare (posibila in cazul perioadei de proba), ci doar cu respectarea situatiilor impuse de 55 a-c)

Corect?
Nu se prezuma. Daca in noul CIM nu este specificat nimic de perioada de proba sau daca angajatorul nu a informat agajatul cu privire la perioada de proba cu 15 zile inainte de incheierea noului CIM pentru noua pozitie, atrage decaderea angajatorului din dreptul de a mai proba aptitudinile angajatului in noua pozitie.
Corect
Corect. incetarea CIM nu se mai poate face ca si incazul existentei perioadei de proba ci numai cu respectarea cazurilor prevazute de art. 55 Codul Muncii

Alte discuții în legătură

Angajare pantial pantial Deschid un nou punct de lucru in comert si doresc sa angajez o persoana pentru o perioada de proba. Cum fac asta ? Multumesc pentru ajutor ! (vezi toată discuția)
Perioada de proba alexauto1 alexauto1 Buna sunt angajat de curand la o multinationala pe perioada nedeterminata si cu perioada de proba de 90 zile. Suntem obilgati sa ne luam concediu o saptamana ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie ,loc de munca si salariu arinacc arinacc Am primit o adresa prin care mi se cere acordul pentru modificarea CIM (functia ,locul de munca si salariul) fara nicio alta explicatie.Salariul este mai mic ... (vezi toată discuția)