avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... VANZARE COTA NEDETERMINATA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

VANZARE COTA NEDETERMINATA

Se poate face un contract de vanzare-cumparare autentic ,unde avem inscrisi trei proprietari in cota de 1/1 ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:44, 8 Octombrie 2014
fiecare coproprietar are 1/3 daca impreuna au 1/1. in mod normal fiecare dispune liber de cota sa.....vazut sa se aplice preemtiunea la ceilalti.....notar va poate spune cu actul in mana
Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un tert , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.



Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).


Principiul enunţat îşi găseşte reglementarea în art. 634 alin.1 C. civ. potrivit cu care “fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară”.

Cu privire la dispoziţie, soluţia regulii unanimităţii se menţine, fiind prevăzută în art. 641 alin. 4 ce prevede “orice acte juridice de dispozitie cu privire la bunul comun,
actele de folosinta cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani [19], precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.”

Nu trebuie însă confundat actul de dispoziţie încheiat de un coproprietar asupra întregului bun şi actul de dispoziţie încheiat de acesta pe cota sa parte din drept. Cel din urmă este perfect valabil, dreptul asupra cotei-părţi este un drept de proprietate individual, absolut şi exclusiv.



Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
nu au cota determinata , sunt toti trei in 1/1 parte ! si unu din ei vrea sa vanda ! Notarul pe ce cota face vanzarea , daca nu e stabilita cota ??
Adresati va instantei de judecata, pentru partajare.
Cum s-a ajuns la starea aceasta de devalmasie si cat vreti sa vindeti pana la urma? Tot imobilul sau doar partea nedeterminata a unuia dintre coproprietari?
Dati mai multe amanunte ca nu se intelege nimic. Din primul mesaj am inteles ca vreti sa vindeti tot, acum nu mai e asa...

Alte discuții în legătură

Vanzare pamant andreimihai1969 andreimihai1969 Eu si fratele meu am facut succesiunea dupa decesul parintilor pe o casa si 5 ha teren agricol,eu vreau sa vind partea mea de pamant agricol se poate sa fac ... (vezi toată discuția)
Proprietate in indiviziune lucia10 lucia10 As vrea sa stiu daca pot vinde o casa fara acordul cumnatei mele. Mentionez ca eu am 5/8, cumnata mea 3/8. Daca nu, ce solutii ar fi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu 4 mostenitori- unul nu doreste vanzarea anaabutoaiei anaabutoaiei As dori sa stiu daca intr.-un titlu de proprietate sunt patru mostenitori : se poate vinde proprietatea daca unul din ei un vrea acest lucru si un semneaza ... (vezi toată discuția)