Buna ziua,via rog sa-mi spuneti ce este de facut si care este procedura legala de urmat in urmatoarea speta.
In anul 1994 am fost asociat intr-un SRl cu o persoana care intr-un cuvant dupa trei luni de activitate mi-a tras teapa.In timpul de trei luni cat a avut activitate firma asociatul a achizitionat o masina pe societate.In ultima luna pana sa se strice relatiile dintre noi eu am fost concentrat militar cu scoatere din campul muncii.In tot acest timp asociatul mi-a restrictionat accesul in societate si la documentele acesteia.Vazand acest aspect am solicitat la Finantele Publice un control la firma prin care au fost stabilite datoriile catre bugetul de stat si pe care asociatul a fost nevoit sa le achite intrucat incasarile se aflau in posesia lui.Dupa acest control am solicitat asociatului sa mergem la Registrul Comertului pentru retragerea mea din societate lucru care nu sa intamplat deoarece acesta a disparut cu documentele din localitate vanzandu-si apartamentul si mutandu-se in alta localitate.In anul 2001 societatea a fost radiata din oficiu.Astazi data de 10 octombrie 2014 primesc o adresa de la Primarie prin care sunt instiintat ca fost asociat al acelei societati,sa ma prezint si sa clarific situatia acelui autovehicul achizitionat de catre asociat pe firma.In caz contrar potrivit art.83,alin 4 din Codul Fiscal organul fiscal are dreptul de a stabili din oficiu obligatiile fiscale prin estimarea bazei de impunere.Mentionez ca eu nu stiu nimic de existenta fostului asociat unde se afla ,nu am nici un document in acest sens si nici o semnatura pe nici un document de achizitie a acelui autovehicul.Intrebarea mea este ce e de facut La ce sa ma astept de la serv.financiar al primariei?
Probabil, probabil ca autovehiculul nu a fost declarat la vremea respectiva sau este vorba despre altceva si dvs. nu stiti despre ce este vorba, pe de-o parte. Pe de alta parte, firma este moarta si inmormantata de 13 ani, deci nu mai exista, nu mai are capacitate juridica, deci nu mai are cine sa faca acte/fapte in numele firmei, in plus acte/fapte ar fi tebuit sa le faca administratorul si nu asociatii, in plus la ce invoca primaria a intervenit prescriptia demuuult, cu alte cuvinte toate astrele sunt in favoarea dvs. Insa administratia publica (primaria) de foarte multe ori nu are toata "tigla pe casa", motiv pentru care trebuie sa va asteptati la orice din partea lor, inclusiv la a va executa silit, abuziv si nejustificat. Ce puteti face dvs.? Sa va aparati in contensiosul institutiei in prima faza, iar apoi daca nu se rezolva, in contenciosul instantei. Deci in prima faza mergeti acolo si explicati situatia si depuneti si o hartie la registratura cu numar (sa va ajute cineva sa o faceti ca lumea, in cazul in care nu va pricepeti), iar apoi asteptati sa vedeti ce reactie au ei. Important este sa reactionati in termenul legal de contestare. Bafta!
Primariile au toate tiglele pe casa ! Dupa achizitie, autoturismul firmei a fost inregistrat la primarie si pentru el a fost achitată şi trebuie achitată până la radiere, taxa pe mijloace de transport. Momentan firma este datoare cu taxa pe ultimii 5 ani, pentru restul anilor a intervenit prescriptia ! Asa ca va puteti astepta la executare daca nu rezolvati ce se intampla cu masina, unde este, daca mai este, etc.
Aveti dreptate ca impozitul trebuie achitat pana la radierea sau instrainarea mijlocului de transport care este imatriculat pe societate.Problema este ca societatea este radiata din anul 2001 deci nu mai are capacitate juridica de exercitiu.Autovehiculul si documentele au ramas la fostul asociat,iar pana in momentul de fata de 13 ani nu am fost notificat nici macar o data despre faptul ca datoram acel impozit.
Chiar sunt curios cum, in ce baza legala, o sa faca primaria executarea persoanei fizice (asociatul, unul sau mai multi) pentru obligatia fiscala a persoanei juridice (decedate acum 13 ani). Primaria trebuie sa intocmeasca un act administrativ in acest sens si sa il motiveze in drept, chiar sunt curios ce va face. Oricum dvs. trebuie sa contestati actul respectiv, in termenul legal de la comunicare. Sa ne tineti la curent.
Ei motiveaza faptul ca bunurile ramase in patrimoniul persoanei juridice dupa radierea acesteia din registrul comertului revin asociatilor.Avand in vedere ca societatea a fost radiata din oficiu datorita faptului ca asociatul nu a dat dovada de disponibilitate pentru a efectua operatiunile de radiere pe cale amiabila nu a fost posibil un partaj al patrimoniului acesta ramanand impreuna cu documentele firmei in posesia lui.Eu practic la ora actuala nu am nici un document prin care sa dovedesc ca nu detin absolut nimic din acea societate ,singura solutie la indemana fiind doar o declaratie pe propia raspundere.Nu stiu pur si simplu in ce baza legala si cum vor emite acea decizie di impunere si in ce proportie.poate aveti vreo ideie .
Tva neachitat
eda_68
Buna ziua,
Societatea nu a achitat TVA (celelalte obligatii au fost achitate la zi in fiecare luna ) de 6 luni - pentru ca incasarile nu i-au permis si plata ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.