Buna ziua. Din iunie 2010 si pana in februarie 2012 am beneficiat de indemnizatie de crestere copil timp in care am realizat si venituri din activitatea de agent asigurari, realizand o suma de 1516 lei pe toata aceasta perioada. Anul acesta am primit de la AJPIS o decizie de restituire a indemnizatiei in suma de 18.000 lei. Am facut contestatie la AJPIS, mi-au respins-o. Am deschis un proces pentru ca mi s-a zis ca as putea obtine o reducere la plata sumei, adica veniturile din 2010 ar fi prescrise, dar ca nu sunt mari sanse. Pe 20 octombrie 2014 am proces si nu stiu cum ar trebuie sa procedez avand in vedere ca intre timp a aparut Legea 126/2014. Pot cere in instanta anularea deciziei de plata bazandu-ma pe legea mai sus amintita si pe faptul ca intentia mea n-a fost de frauda, atata timp cat mi-am depus la timp Declaratia de venituri (200) si am platit impozitul aferent - art. III alin. 1? In lege se prevede ca trebuie facuta o cerere catre APJIS si o declaratie pe propria raspundere pentru a se anula decizia de plata. Stiu ca n-au aparut Normele metologice, dar cum trebuie sa procedez? Va multumesc mult.
1.Normele metodologice care vor apare nu au legatura cu "amnistia fiscala".
2. Din Legea nr.126/2014:
Art. V - În aplicarea prevederilor art. II-IV pot fi emise instrucţiuni care se aprobă prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului finanţelor publice.
Asadar, cele doua ministere au posibilitatea de a emite instructiuni cu privire la"amnistia fiscala".
3. Termenul de prescriptie este de 5 ani in cazul debitelor fiscale si nu de 3 ani.
4. Tot din Legea nr.126/2014 :
Art. III. 2
(1) Debitele cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializată în folosirea cu intenţie de către acesta a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor art. II.
...
Sa inteleg ca, potrivit Legii 126/2014 cazul meu nu se incadreaza la scutirea de plata? Inainte sa fie promulgata legea, l-am auzit pe Ministrul Muncii spunand ca mamele care si-au declarat la Ad-tia fiscala veniturile incasate in timpul CICC vor fi scutite de plata, desi acum in lege nu apare asa ceva. Este posibil sa apara in acele instructiuni?
Sa cer in instanta o amanare a proceslui, in speranta ca vor aparea aceste instructiuni? Multumesc pentru raspuns.
Spuneti-mi va rog pentru a adresa cererea de amanare a judecarii dosarului trebuie sa merg in instanta la termenul fixat sau pot trimite cererea si prin posta? Multumesc.