avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie constructie imobil terminat in 2002, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie constructie imobil terminat in 2002, intrarea in legalitate

buna ziua - în anul 1998 am inceput o constructie fara autorizatie , a fost terminata in 2002 fara probleme , acum doresc sa fac cadastru , intabulare , dar nu stiu daca se poate, fara aceasta autorizatie , mi-a spus cineva ca trebuie o suma mare de bani ptr. aceasta . Va rog daca puteti sa spuneti care sint posibilitatile de a obtine autorizatia, fara spaga pe-la undeva!!!! .VA MULTUMESC .
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 21:56, 20 Octombrie 2014
Autorizatia se elibereaza de primarie, care e singura in masura sa va rezolve. Primul pas este declararea constructiei ! Apoi incepe negocierea, daca e acceptata.
Avand in vedere ca au trecut mai mult de 2 ani de la edificarea constructiei, ati scapat macar de amenda, care era consistenta. Nu se negociaza nimic cu primaria, ca nu suntem la bazar... se trece la procedura de intrare in legalitate, prevazute de ordinul 838/2009 - Normele de aplicare a legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii:
Art. 59: Intrarea în legalitate
(1)Organul de control care a sanctionat contraventional pentru fapta de a se executa lucrari de
constructii fara autorizatie sau cu încalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe lânga oprirea executarii lucrarilor, are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare pentru încadrarea lucrarilor în prevederile autorizatiei, sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, într-un termen pe care îl va stabili prin procesul verbal.
(2)În vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice
competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul în care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând sa dispuna, dupa caz, mentinerea sau desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu încalcarea prevederilor acesteia.
(3)În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile
urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale
competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii
.

Va trebui sa mergeti la primarie, sa declarati faptul ca ati construit fara acte, si, probabil, ca o sa vi se elibereze autorizatia de construire dupa ce veti aduce documentele prevazute la alin. 3.
se trece si la procedura de intrare in legalitate prevazuta in codul fiscal si In primul rand va trebui sa achitati impozitul pe constructie pe ultimii 5 ani, plus majorari... că nu se poate negocia nimic cu primaria, ca da, nu suntem la bazar...
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
ContSters331913, utilizator
De ce nu incercati sa obtineti toate autorizatiile ca si cum ati incepe acum lucrarile? Si dupa 6-12 luni le declarati terminate si ati intrat in legalitate.
pentru ca nu am banii suficienti, ptr. spaga ,doar sîntem în Romania ,nu ? STIATI ca, obtinerea unei autorizatii de constructie costa mii de euro ?

chiar credeti, ca nu sîntem la bazar ? Mi-as dori sa aveti dreptate !
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Constructie neautorizata Helena_L Helena_L Proprietarul a construit anexe(baie,bucatarie) la casa fara autorizatie de constructie iar acum doreste sa vanda casa. Ce trebuie sa faca? Am inteles ca a ... (vezi toată discuția)
Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare a edificarii constructiei (contribuabil vs primarie) Cristian Fara Cristian Fara La solicitarea unui \"Certificat de atestare a edificarii constructiei\" pt o casa construita in anul 1970 necesar pentru inscrierea in CF a casei odata cu ... (vezi toată discuția)