Nu cred ca problema dvs. este una de rasfat.
Juridic, problema este delicata.
In primul rand, pentru ca problemele legate de zgomot care circula intre proprietati este la limita intre dreptul de a folosi proprietatea dupa bunul plac si obligatia ca, in timpul folosirii, sa nu deranjez pe altii care isi folosesc propria lor locuinta tot dupa bunul lor plac.
In al doilea rand, pentru ca exista o doza importanta de subiectivism in a aprecia ce este deranjant.
In al treilea rand, pentru ca nivelul ridicat de zgomot este dificil de probat si nici nu este constant in cazul dvs. (este mai usor de dovedit o infiltratie de apa si prejudiciile asociate, decat una de zgomot).
In al patrulea rand, cata vreme se respecta orele de liniste si pastrarea linistii publice pe timpul noptii, politia comunitara nu va interveni in sprijinul dvs. In general intervine cu dificultate si la petreceri cu muzica extrem de tare si urlete in toiul noptii, daramite la exercitii de ... pian.
Solutia extrema in cazul dvs. este o actiune in instanta civila pentru ... a obliga oarecum pe vecin sa ... inceteze a va deranja, respectiv a perturba in pasnica dvs. folosinta a casei.
Poate ca se pot imagina variatiuni pe aceasta tema, respectiv obligarea vecinului sa isi antifoneze el camera de ... "cultura" (sunt ironic, in viziunea mea pianistul este exact la nivelul mahalgiilor care pun orice alt fel de muzica tare la statii audio; ma revolta pretentia ca pianistul ar avea mai multe drepturi sa ma deranjeze prin pereti numai pentru ca muzica sa este uneori denumita clasica; zgomotul e zgomot, fie el de pain sau de bormasina, cu mica deosebire ca inteleg de ce uneori este necesar sa folosesti bormasina intr-un aparament de bloc).
Nu cred ca ar fi un proces usor de purtat sau de castigat, eu nu m-as incumeta sa il port fara avocat, dar este singura solutie cand / daca amiabil nu se rezolva nimic.
A fost de notorietate un caz in care o biserica a fost cumva restrictionata sa mai amplifice zgomotul de clopote (cu amplificatoare audio) intre blocuri la ora 7 duminica dimineata.
Din pacate nu seamana prea mult cu problema dvs. dar poate unele principii utile se pot desprinde din acela.
Poate mai gasiti si alte cazuri pe net ...
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
La nivel personal, va inteleg foarte bine si nemultumirea, si dorinta sa traiti cat de cat decent in propria casa. Spre deosebire de antevorbitor, nu consider ca vecinul care exerseaza / da lectii la pian are dreptul sa faca asta intr-un apartament de bloc, dimpotriva.
Incerc numai sa va spun ca solutiile juridice sunt putine.
Cazurile de deranj intre vecini la bloc (pe motiv de pian sau trombon, catel sau sobolani, mirosuri sau zgomot de tocuri de pantofi de dama pe parchet, urlete de copii mici, invazie de gandaci sau colectare de gunoiae etc etc) sunt deosebit de frecvente, si dificile din motivele pe care vi le-am aratat
Si o confidenta personala: am avut astfel de vecini (caine "degraba latratoriu", betii cu muzici populare, exercitii / lectii de clarinet + adolescenti chiulangii care puneau pop/house etc. dimineata cand credeau ca restul locatarilor sunt la lucru, de mi-au sarit creeri cand eram dimineata acasa intr-un medical si am simteam foarte rau). Desi sunt consilier juridic si nu imi este frica de litigii in nici un fel, am ales sa ma mut de la bloc. Ma saturasem sa chem politia, nu aveam garantia ca antifonarea ar functiona cat trebuie, etc. M-am mutat la sat la dracu' in praznic (numai sa scap de civilizati din astia [si ] cu muzici clasice), unde am un vecin muzicant lautar la un instrument. Acesta, desi are ditamai curtea intre mine si el (cateva mii de mp) si doua case, nu si-a pus nici o clipa problema sa exerseze la instrument acasa, in mijlocul satului. O face in diverse sali inchiriate, la scoli etc.
[Editat - Eliminare ''s'' din ''https'' pentru a face link-ul functional fara copiere]