avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presiuni pentru a demisiona
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presiuni pentru a demisiona

Buna ziua!
Sunt angajata la o casa de amanet. Acum 2 luni am primit o teapa de la un asa zis client, am depus plangere la politie ( celor din conducerea firmei nu le-a convenit ). Eu nu aveam cum sa depistez falsul la obiect, el fiind din aur dar umplut cu un metal comun ( trebuia taiat pentru a descoperi ). Au vrut sa ma puna sa platesc eu prejudiciul, iar eu nu am fost de acord. De atunci tot cauta motive sa scape de mine. Mi-au trimius prin soferul firmei un referat prin care eu trebuia sa recunosc, ca am luat acel lant ( pe care ei l-au dezmembrat cu toate ca exista o plangere la politie, iar politia a zis ca-l va ridica ) si ca a avut metal comun o parte din obiect. Atasat mai era o fisa de conformitate, in alb, in care eu trebuia sa scriu cauzele care m-au determinat sa iau acel obiect in amanet, iar ei trebuiau sa completeze sanctiunile care se pot aplica si sanctiunile care s-au aplicat. Nu am simnat nimic, iar azi mi-au adus un referat in care scria ca eu nu imi indeplinesc sarcinile la locul de munca si ca nu respect normele firmei, ca vb la telefon tot timpul in interes personal, inclusiv in fata clientilor ( ceea ce nu este adevarat ) si sa o semnez cum ca am luat la cunostinta. Nu am semnat nici acest referat. Ce credeti ca pot face?
Cel mai recent răspuns: anonim85 , utilizator 16:20, 28 Octombrie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Practica judiciara si doctrina au decis ca, notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul convocarii. (Curtea de Apel Iaşi, Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia nr. 99 din 26 februarie 2008, www.jurisprudenta.org)
Sa inteleg ca ei nu au cum sa ma dea afara, decat dupa ce s-au facut anumite cercetari si au demonstrat legal ca eu nu mi-am facut datoria la locul de munca? Mi s-a parut ciudat ca in momentul in care am zis sa mi se lase acele hartii sa ma consult cu avocatul, nu au fost de acord. Le-au luat imediat. De ce?
Din cauza ca un avocat va poate spune ca modul cum au procedat nu este conform cu prevederile legale.

Intr-adevar, aplicarea oricarei alte sanctiuni in afara avertismentului , se face numai dupa o cercetare disciplinara prealabila. In caz contrar, decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.
In referatul adus azi, scria ca ei m-au avertizat verbal sa nu vb la tel in interes personal, decat in caz de urgenta si ca eu nu am luat in considerare ceea ce au spus ei. V-am zis, aceste referate au venit in urma faptului ca eu nu sunt de acord sa platesc un obiect, pe care l-am verificat dar la care nu aveam cum sa-mi dau seama ce este in el. Dupa parerea mea, asta este o razbunare.
Se poate spune ca este vorba despre o razbunare.

In Reg.intern scrie ca , vorbitul la telefon in interes personal constituie abatere disciplinara ?

Alte discuții în legătură

Penalizare 50 la suta din salariu pe nedrept subwooofer26 subwooofer26 Buna ziua , la locul de munca , o firma srl ce comercializeaza materiale de constructii , s-a produs avarierea unei usi metalice in valoare de 4 mii de lei . ... (vezi toată discuția)
Este legal? mi se solicita demisia pentru o greseala mihaimatei mihaimatei Buna ziua, Am facut o gresela la firma unde lucrez si directorul a zis ca trebuie sa imi dau demisia. Greseala consta in faptul ca daca firmele care au avut ... (vezi toată discuția)
Demisie laryssa laryssa As dorii o opinie referitoare la urmatorul caz daca se poate : In 2007 de la firma noastra un fost angajat a plecat fara sa faca cerere de demisie. Carnetul ... (vezi toată discuția)