alina240 a scris:
Multumesc pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare.
Asa cum am zis mai sus firma mea platitoare de TVA presteaza servicii de constructii si/sau consultanta pentru firme cu sediul in alta tara UE, platitoare de TVA. Am inteles ca se factureaza si incaseaza fara TVA iar pe factura la rubrica TVA se trece " taxare inversa" . Este corect asa sau trebuie trecut " neimpozabil in RO" sau este unul si acelasi lucru?
Achizitiile facute acolo gen: benzina, materiale, consumabile, toate consumate acolo trebuie trecute in declaratia 390 VIES?
Si a doua intrebare: In urma unor achizitii facute in RO am o suma negativa de TVA care nu depaseste 5000 roni, deci nu pot cere momentan rambursare. Din cauza faptului ca o periaoada voi presta servicii doar catre firme din UE nu voi avea tva de plata deci nu-l voi putea deduce, corect nu? Si mi-a venit o idee dar nu stiu daca se poate realiza si anume: sa facturez si sa incasez serviciile catre firme din UE inclusiv TVA si pe urma din tva-ul ce va trebui sa-l platesc sa-mi deduc tva-ul ce il am acuma de recuperat? Se poate asa ceva? Sper ca m-ati inteles ce am vrut sa spun.
Sau in care situatii pot sa imi recuperez acel TVA provenit din achizitiile din RO atat timp cat nu facturez catre firme din RO si nici nu o sa mai fac achizitii din RO foarte repede. Fiindca acum nici nu pot sa cer rambursare fiindca suma nu depaseste 5000 roni, nici nu pot sa-l deduc fiindca nu am de plata .
Va multumesc
1. pe factura de livrare, in cazul descris de dvs (nu extrapolati), se inscrie "neimpozabil in Romania" ; "taxare inversa" se inscrie pe factura numai pentru anumite operatiuni interne.
Taxarea inversa, daca tot va bateti capul cu termeni contabili, inseamna operatiunea contabila de autoinchidere a taxei colectate prin taxa deductibila. Acesta artificiu contabil se aplica pentru operatiuni unde pe factura primita de la furnizorul intern scrie " taxare inversa" cat si pentru facturile primite de la furnizorii din UE (subliniez doar pentru facturile care reprezinta o achizitie comunitara).
2. cumpararile mici din UE folosite local UE nu se trec in 390 deoarece nu reprezita o achizitie comunitara
3.nu aveti voie sa taxati operatiuni care nu sunt impozabile in Romania
4. daca nu aveti nimic de facturat cu tva singura solutie este sa asteptati ca suma de rambursat sa depasesca 5000 Ron.
Succes!