avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Comunicare sentinta recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Comunicare sentinta recurs

O sentinta civila definitiva si irevocabila pronuntata in recurs se comunica paratului daca nu s-a prezentat la ultimul termen cand s-a dat sentinta ?
Am auzit ca nu s-ar comunica, dar nu gasesc baza legala unde spune ca nu se comunica.
Cel mai recent răspuns: gmihai8909 , utilizator 22:49, 13 Noiembrie 2014
CAPITOLUL IV
Hotărârile judecătoreşti Noul Cod de Procedura Civila

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 427
Comunicarea hotărârii
(1) Hotărârea se va comunica din oficiu părţilor, în copie, chiar dacă este definitivă. Comunicarea se va face de îndată ce hotărârea a fost redactată şi semnată în condiţiile legii.
(2) Hotărârile definitive prin care s-a dispus efectuarea unei înscrieri în cartea funciară sau, după caz, în alte registre publice se vor comunica din oficiu şi instituţiei sau autorităţii care ţine acele registre.
(3) Hotărârile definitive prin care s-a dispus anularea, în tot sau în parte, a unui act notarial se comunică din oficiu de îndată notarului public instrumentator, direct ori prin intermediul camerei notarilor publici în circumscripţia căreia funcţionează.
(4) De asemenea, hotărârile prin care instanţa se pronunţă în legătură cu prevederi cuprinse în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi în alte acte juridice ale Uniunii Europene se comunică, din oficiu, chiar dacă nu sunt definitive, şi autorităţii sau instituţiei naţionale cu atribuţii de reglementare în materie.

Din experienta mea , unele hotarari s au comunicat, mai ales cele pronuntate in dosarele incepute pe noul cod de procedura civila, insa unele hotarari nu se comunica. Cel mai indicat este sa va informati telefonic, saptamanal, la arhiva respectivei instsnte si sa intrebati daca s a redactat hotararea si cand.
~ Conținut șters la cerere ~
Am uitat sa precizez ca sentinta e din 2008 iar paratul invoca faptul ca nu a cunoscut ca i s-a anulat un drept de proprietate in recurs intrucat nu s-a prezentat la pronuntare, crezand ca va castiga ca la termenele precedente. Asa ca s-a folosit in continuare de titlul de proprietate anulat ca sa incheie un contract de arenda cu o alta persoana.

Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~
In 2008 nu se comunicau hotararile din recurs. Partile aveau obligatia sa se informeze asupra solutiei data in recurs. Cu siguranta ca motivul invocat de parat nu are nicio sustinere legala. A cunoscut termenele de recurs intrucat, cu siguranta a fost citat corespunzator. Indiferent ca a fost sau nu prezent la ultimul termen de recurs , hotararea nu se comunica. Partile se informau de la condica despre solutia pronuntata iar daca doreau o copie de pe hotarare li se elibera daca se depunea o cerere in acest sens.
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
Oana Macovei, Avocat

Alte discuții în legătură

Predare permis auto cristianrazvan88 cristianrazvan88 Buna ziua, am contestat in instanta suspendarea permisului de conducere si am pierdut. Am avut dreptul la apel 30 de zile, care a expirat, nu am primit nicio ... (vezi toată discuția)
Apel nicoss59 nicoss59 Care sunt dispozitiile legale de a comunica hotararea la un apel a completuluide judecata? Respect, (vezi toată discuția)
Termen redactare motivare sentinta ovi47 ovi47 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este termenul in care instanta trebuie sa redacteze motivarea sentintei ( dupa noul Cod ). Multumesc (vezi toată discuția)