avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

Buna ziua! Sunt noua pe acest forum si as avea si eu o intrebare. Avand in vedere ca mi se va reduce drastic salariul de luna viitoare pot sa-mi dau demisia fara preaviz, ca sa nu muncesc 2 saptamani pe nimic? Adica sa scriu ca nu sunt de acord si ca imi dau demisia pur si simplu fara sa acord cele 14 zile de gratie? Cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: ancadaniela75 , utilizator 12:11, 30 Mai 2009
art 79 di codul muncii:
Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Obligatia principala a angajatorului este sa va plateasac salariul. Daca ati semnat un act aditional contractului prin care ati fost de acord cu modificarea salariului si el va plateste, inseamna ca isi respecta obligatiile.

Pe de lata parte daca vrea angajatorul poate sa fie de acord sa renunte la preaviz.
Ideea este ca luna trecuta (aprilie) s-a intarziat plata salariilor, la sfarsitul lui mai ma luat mai putin fara sa semnam nimic (ni s-au taiat din banii de drepturi de autor, doar pe cartea de munca sunt trecute sume modice) si de luna viitoare am fost anuntata ca mi se mai ia treisferturi din aceste drepturi. Ca atare, eu nu vreau sa inchei colaborare si contractul de munca cu ei fara safiu nevoita sa ma mai duc...
Scuze, am vrut sa spun ca vreau sa incetez orice colaborare si mai ales contractul de pe cartea de munca fara sa mai fiu nevoita sa ma duc. Mentionez ca nu mi-am luat nici o zi de concediu de cand sunt in firma asta (8 ani). Pot sa-mi dau demisia fara preaviz? Sau pot sa-i oblig sa-mi dea concediul care mi se cuvine si sa-mi bag preavizul in acea perioada? Trebuie sa fac cerere de lichidare?
Banii pe drepturi de autor nu reprezinta salariu, acela nu e contract de munca.
Doar banii din contractul de munca sunt salariu si doar daca nu va da acesti bani aveti dreptul sa plecati cu demisie fara preaviz.
Altfel puteti incerca acordul partilor sau demisie cu previz.
In preaviz va poate aproba efectuarea concediului de odihna, iara daca va ramane CO neefectuat trebuie sa vi-l plateasaca odata cu ultimul salariu, la lichidare.
Va multumesc. As dori sa va mai intreb ceva. Daca absentez nemotivat in preaviz, adica nu ma duc pur si simplu, ei pot sa-mi faca ceva? In afara sa-mi desfaca contractul de munca?

Alte discuții în legătură

Sanctiuni absente nemotivate serviciu alexandrapop1987 alexandrapop1987 Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Eu am lucrat la o firma si am plecat fara preaviz, fara sa semnez demisia. As vrea sa imi spuneti ce consecinte va avea ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)