avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... legea politiei romane si conv. europ.a drept.omului
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

legea politiei romane si conv. europ.a drept.omului

art.31 alin. 1 lit b din legea politiei romane contravine conventiei europene a drepturilor omului.Constitutia consacra aplicarea directa a conventiei si preemineneta ei in caz de contradictie cu o lege interna.(legea o puteti gasi pe www.amenda.ro iar conventia pe site-ul CEDO).Legea permite politistului conducerea unei persoane si retinerea la politie 24 de ore ca masura administrativa in 2 situatii:daca pericliteaza viata, ordinea publica si alte valori sociale si daca e suspecta de savarsirea unei fapte ilegale si nu poate fi identificata legal.Prin aceasta exprimare ambigua legea permite privarea de libertate a unei persoane daca a savarsit o alta fapta ilegala decat o infractiune (de ex o contraventie) ceea ce contravine conventiei. Daca legea ar fi limitat privarea de libertate la infractiuni ar fi folosit exclusiv aceasta notiune pt. ca ordinea publica si alte valori pot fi incalcate si prin alte fapte ilegale decat infractiuni;in acelasi sens este si posibilitatea retinerii persoanelor care nu pot fi identificate.Conv europ a drept omului prevede in art 5 exceptiile de la libertatea individuala.Se stie ca exceptiile sunt de stricta interpretare;pe noi ne intereseaza cea prevazuta de paragraful 1 lit c pt ca restul se refera la situatii speciale.Astfel,la litera c se prevede ca se poate priva de libertate doar persoana care e banuita temeinic ca a savarsit o infractiune ca va savarsi o infractiune sau ca se va sustrage autoritatilor ulterior;orice persoan care nu se afla intr-una din aceste situatii chiar daca a savarsit o ilegalitate, nu poate fi privata de libertate.Concluziile sunt ca daca o persoana a savarsit o alta ilegalitate decat o infractiune,nu poate fi privata de libertate iar daca a savarsit o infractiune se intra pe procedura penala cunoscuta;de altfel,cu referire la parag.1 lit c,in art5 se spune ca infractorul va fi dus "DE INDATA" in fata unui magistrat.Retinerea 'administrativa" prevazuta de art 31 alin 1 lit b din lege este inaplicabila in orice fel de situatie.Politistul poate retine o persoana numai daca periclitarea de catre ea a valorilor sociale la care se refera articolul 31 au caracter de infractiune.Din punct de vedere practic orice persoana se poate prevala de conventie atat in fata judecatorului cat si a politistului iar daca i-a fost incalcata libertatea are dreptul la daune materiale si morale chiar si in cazul unui organ al statului care a nesocotit conventia(art 5 parag.final coroborat cu art 13 din Conventie)
CHIAR NU INTERESEAZA PE NIMENI?
Cand am postat mesajul cu Conventia credeam ca e multa lume interesata pt ca e vorba de o chestiune practica, dar toata lumea doarme aici.Pe avocatura.com e mai multa activitate
Pai doarme, ca o fi plecat si lumea in vacanta .....
Ceea ce ai spus este argumentat deja chiar de tine.

Sunt foarte multe legi ambigue si multe prevederi care se bat cap in cap - daca situatia enumerata de tine contravine normelor internationale (pe care sa presupunem ca nu le stiu cei care au facut legea pentru ca sunt incompetenti si nu stiu ce trebuie sa cunoasca inainte de a concepe o lege, iar normele internationale sunt de domeniul fantasticului pentru ei), in Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, este clar prevazut la art. 4 si respectiv art. 3 ca orice modificare intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a aparut modificarea. De ceva timp incoace guvernul face modificari care intra la 3 zile in vigoare ...

Daca legiuitorul isi bate joc de legi sau are mintea confuza, atunci ce pretentie sa am de la politistul care ne opreste noaptea pe strada si ne spune pe un ton badjocoritor, mie si pietenului meu "aratati-mi buletinul, sa vad unde stati si sa vad daca aveti ce cauta in aceasta zona a orasului"????

Ar trebui facuta o lista argumentata cu actele normative “defecte” si trimisa autoritatilor competente.
:) Rectificare: "De ceva timp incoace guvernul face modificari care intra la 3 zile in vigoare ... "
se va citi:
"De ceva timp incoace guvernul face modificari prin ordonante (desi este prevazut in coduri ca nu se pot modifica decat prin lege) si parlamentul emite legi de modificare care intra la 3 zile in vigoare de la data publicatiei ... "
Lawprofile iti multumim ca ai adus la cunostinta publica prin texte de lege deficientele legii politiei. Ar fi binevenite si alte interventii cu exemple concrete de incalcare a Conventiei. In privinta legii ne-am edificat.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a legitima ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua, 1. In ce conditii un politist/jandarm are dreptul de a legitima o persoana pe strada? 2. Exista \\"control de rutina\\" ? 3. In ce conditii un ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de evadare cosminamihaela cosminamihaela in art.269 CP este incriminata fapta de evadare din starea de retinere sau detinere.cea mai mare parte a doctrinei sustine ca este vorba fie de masura ... (vezi toată discuția)
Cand au dreptul organele de politie sa te legitimeze staudesase staudesase Buna ziua, As dori sa stiu si eu cand anume pot organele de politie (politia comunitara, jandarmeria, politia de proximitate) sa te legitimeze. Pentru a ... (vezi toată discuția)