avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Autorizatie ISCIR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Autorizatie ISCIR

Buna seara.
Lucrez in service utilaje alimentare profesionale ca tehnician service. Pana zilele acestea, lucram doar electric si mecanic. Astazi, mi s-a repartizat o interventie (si vor urma si altele) pe gaze, mai exact la un utilaj ce are ca alimentare sursa de energie, gazul metan. Intrebarea mea este: eu nu am niciun fel de autirizatie ISCIR sau altceva. Se poate sa lucrez la asemenea utilaje fara aceasta autorizatie? Mie unul nu imi place deloc ideea de a lucra pe aceste utilaje pe gaze. Se poate sa refuz fara sa mi se impute ceva?
Acum mai mult ca oricand sunt suparat deoarece mi se cere sa lucrez si sambata si duminica, desi pana anul trecut in decembrie mi s-au platit acele ore cu bani. Acum mi se dau ore libere 1:1 indiferent ca e sambata, duminica sau noaptea. Si mi se spune ca nu pot refuza lucrul sambata sau duminica, daca nu imi convine ma vor concedia.
Ma puteti ajuta cu un sfat va rog?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: nelugigi , utilizator 18:49, 12 Decembrie 2014
Nu puteti fi obligat sa lucrati sambata sau duminica.

Art.3 alin.3 C.mun. : Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
Va multumesc frumos pentru raspuns! Inca o intrebare pe baza acestui aspect: este normal sa fiu platit pentru sambata si duminica ca oricare alta zi si nu dublu? Pe mine ma interesa spor la salariu chiar daca 1:1 dar sa fie ceva si nu ore libere cu atat mai mult 1:1! La urma urmei este timpul meu liber si daca cineva doreste sa beneficieze de el, costa, nu?
Munca in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu acordarea de zile libere in alte zile ale saptamanii plus un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Nu exista text de lege care sa prevada cuantumul minim sau maxim al acestui spor sau daca el se acorda in suma fixa sau procentuala.
Exista un articol care face in mod expres referire la ceea ce ati spus? Sau mai bine spus, care este art. sau alineatul sa il pot trimite si eu la firma!
Va multumesc frumos!
Art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte discuții în legătură

Drepturi angajat gini_eyes gini_eyes Buna seara.sunt angajata conform contractului pe o norma de 40 ore saptamanal,de luni pana vineri.in realitate muncesc 6 ore de luni pana vineri si 12-14 ore ... (vezi toată discuția)
Concediu medical... Rusz Rusz buna! lucrez de 4 luni la un supermarket.saptamana trecuta joi mi-am luat concediu medical pana luni. as vrea sa stiu cum imi afecteaza zilele libere? am ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal cristian.ion.92 cristian.ion.92 Buna ziua.Angajatorul nu imi acorda repaus saptamanal.Imi da 3 zile libere pe luna.Ce pot face in acest sens? (vezi toată discuția)