avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedintiala de incredintare a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedintiala de incredintare a minorului

Buna ziua. Se poate depunde o ordonanta presedetiala de incredintare a minorului daca nu am depus inca dosarul de divort? Sotul meu a parasit domiciliul de o perioada de timp si nu e interesat de copilul nostru de 4 luni.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:14, 13 Decembrie 2014
Noile reglementari(Codul civil in vigoare din octombrie 2011) nu mai prevad incredintarea minorului, ci stabilirea domiciliului minorului la unul dintre parinti si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti. Cum copilul este in domiciliul dvs. nu faceti dovada intersului pentru a se lua pe calea ordonantei presedintiale masura stabilirii domiciliului minorului la domiciliul dvs.
Pare ca aveți nevoie de pensie de întreținere, cereți și pe calea dreptului comun.
Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.

Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi exercitata autoritatea parinteasca de catre dumneavoastra si pentru a fi stabilita locuinta copilului minor la dumneavoastra.



Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.

Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru judecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.


Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).



Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.


Ordonanta presedintiala poate fi transata chiar daca nu exista un proces de divort.



Succes.
Copilul locuieste cu mama in fapt si tatal nu pare doritor sa schimbe aceasta situatie.
Cererea de exercitare a autoritatii parintesti fara divort pe rol mi se pare inadmisibila.
Sunt de parere sa ceara ce are nevoie, nu ce n-are, iar ce doreste poate cere si pe calea dreptului comun.
Pai si ce motive ar fi pentru exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama? Ca a plecat nea tata?
Si cum nu prea pare interesat domnul, in afara de faptul ca mama vrea sa-l dea la cresa urgent... care ar fi interesul unei ordonante pe aceasta tema? NUmai asa, ca sa faca demersuri intuile? Ca doar n-o impiedica tatal sa decida azi ceva referitor la copil, cand il diversifica, cand il alapteaza, daca practioca cosliping sau nu, ce tip de atasament creeaza intre ea si copil...
Asa incat, mama decide tot, tatal nimic si vrea sa faca o ordonanta ca sa obtina sa decida amandoi???
Cum spunea cineva mai sus, care ar fi interesul, cheltuirea banilor?
Ar trebui sa-i trimita o instiintare, o notificare oficiala despre pensie, insa depinde a cui e locuinta dsi ce nevoie are copilul, exact. Ar trebui sa se rezolve fara instanta.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala leona777 leona777 va rog frumos sa ma ajutati cu un model de ordonanta presedintiala ptr stabilire domiciliu minor la mine si exercitare exclusiva a autoritatii parintesti. Se ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala ContSters407458 ContSters407458 Daca dupa 5 luni de la pronuntarea divortului ( avand hotarare definitiva ) am depus ALTA PLANGERE pentru schimbarea domiciliului minorului de la mama la ... (vezi toată discuția)
Cm pot calatorii cu minorul fara acordul tatalui sol0606 sol0606 sunt maritata dar in divort. intre timp am cunoscut pe cineva si am facut un copil. din cauza ca divortul nu era pronuntat copilul a fost trecut pe numele ... (vezi toată discuția)