avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reasezari (redozari) pedepse
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reasezari (redozari) pedepse

Credeti ca se vor face reasezarile de pedepse pentru cei condamnati pe vechiul cod (ma refer inainte de a 1 februarie 2014 ) ? Ati auzit ceva concret ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:03, 22 Decembrie 2014
Unde a fost cazul s-a facut deja.
Ce caz aveti?
alea ce s-au facut in februarie au fost vrajeala, nu se pot numi redozari,
Cazul meu : trafic international de droguri , vechiul cod 10-20 ani, noul cod 3-10 ani, a luat in noiembrie 2013 10 ani cu executare
Logic nu ar trebui sa aibe parte de o redozare ? Nu e corect ca, cel ce face acum aceasi fapta va lua 5 ani de exemplu iar el din cauza ca a facut fapta pe vechiul cod sa ramana la maximul pedepsei actuale. Unde e egalitatea in acest caz ?
Este vorba de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri nu de NCP.
ART. 3
(1) Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Si intr-adevar daca a luat 10 ani nu se mai poate face nimic, a luat minim conform vechi reglementari dar este maxim conform noilor dispozitii modificate, daca a fost incadrat la alin.1.
ART. 6 c.p.
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
Asta se stie deja de aproape un an , insa nu pot sa concep ca este normal si constitutional , atata timp cat sunt cel putin 3 noi cazuri de trafic international de droguri de risc au aparut in ultimele luni in penitenciarul in care este incarcerat si au primit 5 respectiv 6 ani , acestia au intrat dupa el si ies inainte lui iar situatia la unul este chiar mai grava fiind prins cu 2.5 kg pe iarba daca ar fi sa ne luam si dupa cantitatea gasita la fiecare.
Justitia pana la urma functioneaza in functie de noroc ? Daca esti condamnat pe vechiul cod ai avut ghinion daca esti pe noul cod ai avut noroc .......
Amnistia si gratierea a cazut deoarece nu au fost in stare sa faca un proiect normal , insa acuma cand se va termina mergerea in paralel a celor doua coduri tot nu se va face nimic ? Asta era intrebarea mea initiala , sau daca nu gandesc corect si de fapt justitia nu e in functie de noroc va rog sa ma corectati.
Nu pot sa va raspund deoarece nu cunosc cazul, era posibil ca de exemplu conform noilor reglementari, sa se retina circumstante agravante si sa primeasca un spor peste maximul de 10 ani, nu era neaparat obligatoriu sa primeasca sub 10 ani, nu cunosc in concret cum s-a facut individializarea pedepsei, iar individualizarea se face in mod corect de catre instanta, nu se face dupa ureche, instanta tine cont de anumite criterii generale.
Legile sunt gandite sa fie echitabile, daca reglementarea din art. 6 c.p. ar fi fost neconstitutionala, CC ar fi decis in acest sens pana acum, au fost numeroase sesizari.
[ link extern ]
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Condamnatii pentru trafic de droguri ciuci12 ciuci12 Cei care sunt condamnati pt trafic de droguti sunt ajutati intr-un fel de noul cod penal?Daca este condamnat la 4 ani de inchisoare si a fost prins cu o ... (vezi toată discuția)
Codul penal, redozari blackstter blackstter am citi ca noul cod penal intra in vigoare din feb 2014. dar nu gasesc precis ce ma intereseaza direct. se vorbeste despre redozari sau despre o ... (vezi toată discuția)
Sotul meu e arestat.va fi posibilã o redozare a pedepsei? iasm iasm buna ziua sotu meu e arestat pentru complicitate la trafic international de droguri de mare risc si iau dat 12 ani are deja 2 ani executati spunetimi va rog ... (vezi toată discuția)