avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal si indemnizatie crestere copil daca a lucrat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal si indemnizatie crestere copil daca a lucrat in Anglia cu acte in regula

Am dori si noi sa stim cum se procedeaza daca sotia a lucrat din ianuarie pana in octombrie 2014 in Anglia si are toate actele in regula de acolo iar din 4 noiembrie pana in momentul de fata lucreaza in tara si ar trebui sa intre in prenatal pentru ca este insarcinata in luna a 7 -a si nu stim cu certitudine daca are dreptul la prenatal si indemnizatie crestere copil si pe ce baza de calcul se aplica
Mentionez ca intre perioada din Anglia si inceperea serviciului in Romania are o perioada lipsa de 4 zile lipsa in rest are continuitate
Multumesc Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....
(6) În vederea acordării drepturilor prevăzute la alin. (1), persoanele care au realizat activităţi profesionale în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament, beneficiază de totalizarea perioadelor de activitate realizate în aceste state în condiţiile prevăzute de acesta.

3. Ordinul nr.1474/2011:
Situatie : O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

4. Principala conditie de acordare a concediului si indemnizatiei de crestere a copilului este realizarea, timp de 12 luni anterioare nasterii, de venituri supuse impozitului pe venit.
Insa in calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.
Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2) al art.4 din OUG 111/2010.

Art. 4 din OUG 111/2010
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

In speta, cele 4 zile lipsa nu afecteaza acordarea indemnizatiei pentru CCC.
1. Are dreptul si la concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si la concediu crestere copil (CCC).

2. Luati legatura cu Primari sau cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) sa va spuna ce acte sa aduceti din Anglia pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC.
Normele de aplicare a OUG 111/2010 prevad :
Art.6
...
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupã caz, urmãtoarele:
...
g) copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.

Din Anglia trebuie adus formularul E 405 care reprezintă atestatul privind totalizarea perioadelor de asigurare, de angajare sau de activitate independentă, sau privind cazurile de ocupare succesivă în mai multe state membre, între termenele de plată prevăzute de legislaţia acestor state.
Documentul este utilizat pentru a rezolva problema cumulului de prestaţii familiale în cazul unor ocupări succesive pe teritoriul mai multor state membre.
Multumesc pt raspuns Vroiam sa va mai intreb daca aveti idee si cum se calculeaza veniturile, mai exact daca se ia in calcul si veniturile din Anglia sau doar cele din Romania pentru cele 126 de zile?
Multumesc inca odata pentru ajutor
OUG nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :
art.3
...
(5) În situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în ţară, cât şi în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în ţară.
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata MihaiDG MihaiDG Buna ziua, Daca am avut 30 de zile de concediu fara plata in anul premergetor nasterii copilului, mai pot beneficia de indemnizatie pentru CCC? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alesssandra13 alesssandra13 Pot beneficia de indemnizatia de crestere copil daca inainte sa raman insarcinata am lucrat 4 luni in Anglia cu contract de munca legal dupa care am revenit ... (vezi toată discuția)
Am citit că dacă ai realizat venituri în străinătate și în românia în ultimele 12 luni, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului în românia. este adevărat? Bursucel23 Bursucel23 Buna ziua, Am citit ca daca in ultimele 12 luni ai realizat venituri in strainanate si in Ro, acestea se cumuleaza. Este adevarat? Adica daca eu am ... (vezi toată discuția)