avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Rog putin ajutor. La ce se refera ultima fraza a art. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Rog putin ajutor. La ce se refera ultima fraza a art. 497din CPC ca nu inteleg

Buna ziua. Va rog spuneti-mi si mie la ce se refera ultima fraza din art.497 din CPC cu textul ,,In cazul in care casarea s-a facut pentru ca instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti sau cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat, cererea se respinge ca inadmisibila''.
Cererea cui se respnge ca inadmisibila ???
Spre exemplu, am facut un recurs asupra unei hotarari pronuntate de tribunal, iar un motiv de casare invocat este depasirea atributiilor puterii judecatoresti.
Conform art.498 alin.2 din CPC, din ultima fraza a textului rezulta ca ,,Dispozitiile art. 497 se aplica in mod corespunzator, in caz de necompetenta, de depasire a atributiilor puterii judecatoresti si de incalcare a autoritatii de lucru judecat.''
Deci cererea cui va fi respinsa ??

Multumesc anticipat.
In actuala reglementare data recursului doua sunt solutiile pe care ICCJ le poate pronunta pe fond consecutiv admiterii recursului ;casarea cu trimitere (regula) si casarea cu retinere exceptia.cand se retine cauza si se respinge cererea ca inadmisibila(CEREREA FORMULATA DE RECURENT),aceasta situatie se aplica recursului judecat de ICCJ,in cazul dvs recursul va fi judecat de o curte de apel deci sunt incidente disp art 498.
Pai bine, dar la art.498, alin.2 se arata ca in cazul depasirii atributiilor puterii judecatoresti sunt incidente dispozitiile art.497(care se aplica in mod corespunzator).
Sau doriti sa spuneti ca se aplica art.497 insa nu si ultima fraza?
Si nu inteleg, cum adica in cazul motvului de casare referitor la depasirea atributiilor puterii judecatoresti, dupa ce se face casarea hotararii recurate, cererea recurentului este respinsa ca inadmisibila ?!
Sau mai bine intreb altfel... Ce fel de cerere este respinsa ca inadmisibila ?? Care cerere?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
LuchianSeb, utilizator
LuchianSeb a scris:

Ce fel de cerere este respinsa ca inadmisibila ?? Care cerere?


De vreme ce cererea de recurs a fost admisă prin casarea sentinței, nu mai rămâne decât cererea de chemare în judecată să fie respinsă ca inadmisibilă pentru că odată ce deja există autoritate de lucru judecat o astfel de cerere nu mai are rost. În ceea ce privește depășirea puterii judecătorești mă depășește de ce cererea care a determinat o astfel de greșeală va fi respinsă ca inadmisibilă (dacă nu a fost vina părții care prin formulare a indus instanța în eroare).
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
Radu9, utilizator
Oricum, chiar daca partea avea vreo vina nu putea interfera cu ,,instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti'' aceasta depasire putandu-se face doar de catre judecatori. Urmaresc acest subiect pentru ca nici eu n-am inteles nimic din respingerea cererii partii doar pentru ca instanta si-a depasit atributiile. Incurcate mai sunt caile dreptului actual...
Următoarele fragmente sunt din Gabriel Boroi & Co, Noul Cod de procedură civilă - Comentariu pe articole, p. 956 și 961, Editura Hamangiu, București, 2013.

Art. 497
În ambele situații, soluția pe care o poate da Înalta Curte consecutiv admiterii recursului și casării hotărârii este aceea a respingerii cererii ca inadmisibilă. Nu se precizează care cerere, dar se deduce că este vorba despre cererea de chemare în judecată, adică aceea care a prilejuit ca prin soluționarea sa să se depășească atribuțiile puterii judecătorești sau să se nesocotească autoritatea de lucru judecat a unei alte hotărâri judecătorești.

În primul caz, reglementarea pornește de la premisa că cererea de chemare în judecată a presupus, prin modul în care a fost concepută, ca instanța, pronunțându-se favorabil asupra ei, să depășească atribuțiile puterii legiuitoare sau a celei executive.

Altminteri, dacă prin cerere nu s-a solicitat aceasta, dar instanța a comis o asemenea greșeală de judecată, soluția respingerii ca inadmisibilă în locul casării cu trimitere spre rejudecare este absurdă și îngrădește dreptul la justiție.

Art. 498
Prin trimitere la art. 497 NCPC, art. 498, alin. (2) teza ultimă prevede că instanța care a admis recursul și a casat hotărârea va respinge însăși cererea ca inadmisibilă în două situații: în cazul în care judecata s-a făcut cu depășirea atribuțiilor puterii judecătorești, motiv de casare prevăzut de art. 488, alin. (1) pct. 4, și când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat, motiv de casare prevăzut de art. 488, alin. (1) pct. 7. Reglementarea fiind aceeași, trimitem la comentariul de la art. 497.
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Casare cu trimitere daca am mai avut un recurs in proces? seldom seldom Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Daca pe fond a fost constatata perimarea cererii de chemare in judecata, am facut recurs si am ... (vezi toată discuția)
Recurs reespins aspara aspara Cum poate fi respins ca inadmisibil recursul la contestatie in anulare ? (vezi toată discuția)
Modificare ,casare sentinta aser aser Va rog sa-mi explicati - prin ce difera \" modificarea \" unei sentinte de\" casarea \"sa -in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)