avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... informatii despre prescriptie prezent si viitor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

informatii despre prescriptie prezent si viitor

As vrea sa stiu daca se poate de la data ramanerii definitive a unei hotarari penale care este termenul exact de prescriptie si cum este acesta prevazut in noul cod penal si de procedura ce va fi adoptat de guvern.Deasemeni care sunt procedurile de uzufruire de aceasta prevedere.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:03, 8 Iunie 2009
din cate stiu termenul de prescriptie in cazul unei hotarari penale , termenul de prescriptie este de 5 ani.
Termenele de prescriptie difera de la caz la caz.
Nu exista un singur termen de prescriptie universal valabil.
Exemplu:un condamnat la patru ani si sase luni acum cinci ani si sase luni ptr art.215.In acest caz explicit care este termenul de prescriptie?
nu stiu daca doriti sa stiti care este termenul de prescriptie al raspunderii penale sau sau al executarii pedepsei.
noul cod penal prevede urm. termene pt. executarea pedepsei:
Art. 161 Prescriptia executarii pedepsei
(1) Prescriptia inlatura executarea pedepsei principale.
(2) Prescriptia nu inlatura executarea pedepselor principale pronuntate pentru infractiunile de genocid, contra umanitatii si de razboi.
Art. 162 Termenele de prescriptie a executarii pedepsei
(1) Termenele de prescriptie a executarii pedepsei pentru persoana fizica sunt:
a) 20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea;
c) 3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda.
(2) Termenele aratate in alin.(1) se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva.
(3) In cazul revocarii sau anularii amanarii aplicarii pedepsei, suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere ori liberarii conditionate, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand hotararea de revocare sau anulare a ramas definitiva.
(4) In cazul revocarii liberarii conditionate, in conditiile art. 104 alin.(1), termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand hotararea de revocare a ramas definitiva si se calculeaza in raport cu restul de pedeapsa neexecutat.
(5) In cazul inlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii, termenul de prescriptie curge de la data cand hotararea inlocuire a ramas definitiva si se calculeaza in raport cu durata pedepsei inchisorii.
(6) Pedepsele complementare aplicate persoanei fizice si masurile de siguranta nu se prescriu.
Cat priveste prescriptia raspunderii penale, in cazul infractiunii pe care ati mentionat-o, respectiv delapidarea, art. 215. C. penal, aceasta este de 10 ani , deoarece pedeapsa prevazuta de lege pentru aceasta infractiune nu depaseste 15 ani.
delapidarea , asa cu m este ea incriminata in proiectul noului C. penal, suna asa:
Art. 295 Delapidarea
(1) Insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Tentativa se pedepseste.
observati ca ca limitele de pedeapsa se modifica .
a fost scurtat şi termenul de prescriere, de la zece ani la opt ani.
Cat priveste inselaciunea , in noul cod ea arata asa:
Art. 242 Înselaciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înselaciunea savârsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Art. 243 Înselaciunea privind asigurarile
(1) Distrugerea, degradarea, aducerea în stare de neîntrebuintare, ascunderea sau înstrainarea unui bun asigurat împotriva distrugerii, degradarii, uzurii, pierderii sau furtului, în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, suma asigurata, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Fapta persoanei care, în scopul prevazut în alineatul precedent, simuleaza, îsi cauzeaza sau agraveaza leziuni sau vatamari corporale produse de un risc asigurat, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Si aici limitele de pedeapsa se modifica ( 6 luni la 3 ani, respectiv 1 la 5 ani, fata de 6 luni la 12 ani si 3 ani la 15 ani cat prevede actualul cod) , si ca atare si termenele de prescriptie.

zapatero a scris:

Exemplu:un condamnat la patru ani si sase luni acum cinci ani si sase luni ptr art.215.In acest caz explicit care este termenul de prescriptie?


Nu s-a implinit termenul de prescriptie a executarii pedepsei pe codul penal actual.

Alte discuții în legătură

Prescriere forface94 forface94 Am o intrebare la o condamnare de 5 ani pentru inselaciune dupa vechiul cod. In cat timp se prescrie dupa actualul cod? Si sa poate face contestatie la ... (vezi toată discuția)
Prescrierea faptei sebastian321 sebastian321 Buna ziua, as dori daca se poate sa aflu in cati ani se prescrie o condamnare la inchisoare de 1 an pentru conducere sub influenta alcoolului avand in urma o ... (vezi toată discuția)
Prescriere condamnare 5ani Mihai1108 Mihai1108 Buna ziua va rog in cat timp se prescrie o condamnare de 5 ani cu o hotarare definitiva ramasa in 2012?Multumesc. (vezi toată discuția)