Bună ziua.
Am intrat în posesia unei hotărâri definitive şi irevocabile prin care am câştigat, instanţa a dispus anularea unui act administrativ ( mi s-au luat nişte bani din salariu şi am fost sancţionat), plus cheltuielile de judecată. Hotărârea are viza instanţei pe ea, timbre semnături, ştampile, etc. etc.
Trebuie să o investesc cu titlu executoriu pentru a-mi recupera banii sau nu?
Care sunt paşii de urmat în caz că instituţia respectivă pe care am câştigat-o nu vrea să pună în aplicare hotărârea?
Primul pas este somarea institutiei cu un termen de 10 - 15 zile pentru executarea de bunavoie a hotararii judec definitive si irevocabile. se poate face prin avocat sau executor judecatoresc.
In cazul in care aceasta nu se conformeaza contactati un executor judecatoresc care se va ocupa de executarea silita.
In primul caz nu e nevoie de a investi hot. In al 2-lea se ocupa executorul judecatoresc.
Vedeti sa nu fie deja investita (daca are atat de multe timbre semnaturi si stampile).. ar trebui pe prima pagina sa aveti o stampila cu "Noi, Presedintele Romaniei" in cazul in care este.
Daca nu sunt sume mari... se poate sa rezolvati fara executor. succes
Platiti o taxa de 2 lei la primaria de care apartine judecatoria unde v-ati judecat ,luati un timbru judiciar de 0,15 lei de la posta si un formular de 1 leu, pe care le depuneti la registratura judecatoriei unde v-ati judecat. Apoi puteti merge la un executor judecatoresc pentru a pune in executare hotararea.
Art. 24 din Legea nr.554/2004 prevede:
(1) Daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive si irevocabile se face in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in cel mult 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii.
(2) In cazul in care termenul nu este respectat, se aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, iar reclamantul are dreptul la despagubiri pentru intarziere.
(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, in termen de 30 de zile de la data aplicarii amenzii prevazute la alin. (2), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei.
Termen legal
matist68
La Multi Ani.
Se pot lămuri dispoziţiile neclare dintr-o hotărâre judecătorească?
Dacă apreciez că dispozitivul unei hotărâri este neclar ... (vezi toată discuția)