avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Hotãrâre definitivã ºi irevocabilã
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Hotãrâre definitivã ºi irevocabilã

Bună ziua.
Am intrat în posesia unei hotărâri definitive şi irevocabile prin care am câştigat, instanţa a dispus anularea unui act administrativ ( mi s-au luat nişte bani din salariu şi am fost sancţionat), plus cheltuielile de judecată. Hotărârea are viza instanţei pe ea, timbre semnături, ştampile, etc. etc.
Trebuie să o investesc cu titlu executoriu pentru a-mi recupera banii sau nu?
Care sunt paşii de urmat în caz că instituţia respectivă pe care am câştigat-o nu vrea să pună în aplicare hotărârea?
Cel mai recent răspuns: i am serious , utilizator 00:39, 17 Iunie 2009
Primul pas este somarea institutiei cu un termen de 10 - 15 zile pentru executarea de bunavoie a hotararii judec definitive si irevocabile. se poate face prin avocat sau executor judecatoresc.
In cazul in care aceasta nu se conformeaza contactati un executor judecatoresc care se va ocupa de executarea silita.
In primul caz nu e nevoie de a investi hot. In al 2-lea se ocupa executorul judecatoresc.
Vedeti sa nu fie deja investita (daca are atat de multe timbre semnaturi si stampile).. ar trebui pe prima pagina sa aveti o stampila cu "Noi, Presedintele Romaniei" in cazul in care este.
Daca nu sunt sume mari... se poate sa rezolvati fara executor. succes
Platiti o taxa de 2 lei la primaria de care apartine judecatoria unde v-ati judecat ,luati un timbru judiciar de 0,15 lei de la posta si un formular de 1 leu, pe care le depuneti la registratura judecatoriei unde v-ati judecat. Apoi puteti merge la un executor judecatoresc pentru a pune in executare hotararea.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.
Nu este nevoie sa mai investiti cu formula executorie. Ci notificati institutia sa execute hotararea si daca nu se conformeaza executati-o silit
Art. 24 din Legea nr.554/2004 prevede:
(1) Daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive si irevocabile se face in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in cel mult 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii.
(2) In cazul in care termenul nu este respectat, se aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, iar reclamantul are dreptul la despagubiri pentru intarziere.
(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, in termen de 30 de zile de la data aplicarii amenzii prevazute la alin. (2), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei.

Alte discuții în legătură

Cerere lamurire dispozitiv Antoanela Geaman Antoanela Geaman As dori sa imi comunicati parerea dvs. in legatura cu urmatoarea situatie: Actiune castigata in fond pe litigii de munca . Angajatorul declara recurs.In ... (vezi toată discuția)
Lamurirea hotararii judecatoresti anamariamed anamariamed Buna ziua, Am si eu o nelamurire, va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns. Am fost parte civila intr-un dosar in care am avut castig de cauza (fond, ... (vezi toată discuția)
Termen legal matist68 matist68 La Multi Ani. Se pot lămuri dispoziţiile neclare dintr-o hotărâre judecătorească? Dacă apreciez că dispozitivul unei hotărâri este neclar ... (vezi toată discuția)