avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati intretinere

Este vorba despre o persoana batrana, bolnava, singura si cu venituri reduse pe care incerc sa o salvez sa nu-si piarda casa si sa moara pe strada, oricum mult nu mai are...asa ca va rog mult sa nu ma mai ironizati ci sa va rezumati strict la a raspunde, fara atac la persoana!
Este posibil ca la o datorie acumulata in 3 ani in cuantum de 6600 ron cu penalitati de 5400 ron ca penalitatile aferente pe luna decembrie 2014 sa fie 186 ron?
Mi se pare enorm, se incadreaza in "nu mai mult de 0.2%/zi"?
Penalitatile vor depasi datoria de baza, e posibil?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
ContSters143145, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
sfatul meu este sa solicitati un desfasurator al datoriei, inclusiv cat reprezinta penalitatile si cum au fost calculate.
RGV a scris:

Este posibil ca la o datorie acumulata in 3 ani in cuantum de 6600 ron cu penalitati de 5400 ron ca penalitatile aferente pe luna decembrie 2014 sa fie 186 ron?


Penalitatile vor depasi datoria de baza, e posibil?



Pentru raspuns concret este necesar sa faceti cunoscute date relevante
Care a fost suma initiala la care s-au aplicat penalitati ?
Care este debitul de baza in decembrie 2014 ?
Legal,conform disp L nr 230/2007 art 49 penalitatile nu pot depasi suma la care s-au aplicat
Daca doriti sa ajutati persoana in cauza,puteti incerca sa contactati presedintele de asociatie ,sa incercati sa demonstrati interes in apararea interesului batranului cu scopul clarificarii situatiei temeiniciei calculului cotelor de intretinere
Puteti incerca inclusiv sa negociati un angajament de plata
De ce date relevante aveti nevoie?
Este foarte simplu la o restanta de 6699 lei penalizarile pentru o luna sunt mai mari decat 186 lei cat i-au fost aplicate, probabil suma penalizata este egala cu suma afisata pentru luna decembrie 2014, asta ca sa nu existe posibilitatea ca penalizarea sa depaseasca restanta.
Nu aveti ce sa cereti explicatie presedintelui, este foarte simplu de calculat din suma restanta se scad ultimele doua luni (pentru ca orice suma afisata are o perioada de gratie de 20 de zile + 30 de zile pana incep penalizarile, deci 50 de zile dar ca sa fie mai simplu se scad ultimele doua luni), se mai scade si fondul de rulment (sau nu, depinde de asociatie), iar la suma ramasa se aplica penalizare de 0.2% care se inmulteste cu numarul de zile care au trecut de la ultima data penalizata.
Sa spunem ca din suma restanta de 6699 scadem ultimele 2 luni (400 sa presupunem), mai scadem 200 (nu stiu exact) fond rulment, rezulta o suma de penalizat de 6099.
Deci: 6699 - 600 = 6099 x 0.2% = 12.20/zi x 30 = 366 lei pentru o luna (mai mult decat au calculat!)
Facand un calcul matematic, da , se poate ca penalitatile aplicate in luna decembrie sa fie 186 lei.
Pentru restantele la intretinere, in cazul in care penalitatile sunt 0,2%, se aplica penalitati dar nu mai mult de 500 de zile pentru ca penalitatile nu au voie sa depaseasca restanta
Presupunand ca, asa cum spuneti, restantele sunt de 6600 lei, daca 3000 de lei, cel putin, ar fi restante penalizabile, inseamna ca penalizarile aplicate in luna decembrie ar fi 0,2x30 zilex3000:100=180 lei.

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Stefan-Iulian Stefan-Iulian Buna ziua, In urma cu 10 ani am inceput sa raman restanta la intretinere din cauza unor probleme, in timp am incercat sa platesc din datorii, dar nefiind ... (vezi toată discuția)