avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cesiune creanta in timpul procedurii insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cesiune creanta in timpul procedurii insolventei

Buna ziua
Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Este posibila cesiunea de la un creditor la o alta persoana a unei creante pe care creditorul cedent o are fata de debitorul aflat in procedura insolventei?
Nu am gasit deocamdata un raspuns exact. Parerea mea este ca se poate face o astfel de cesiune doar cu notificarea debitorului cedat si, ulterior, acordul administratorului judiciar/lichidatorului si al instantei. Dar asta e doar o speculatie, nu am gasit expres posibilitatea asta.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gizella Popescu , utilizator 09:59, 16 Iunie 2009
e corect rationamentul dvs.
Intr-adevar asa se procedeaza:
1. se notifica adm judiciar/lichidatorul si adm. special (daca exista ) si se solicita inlocuirea in tabelul creditorilor a cedentului cu cesionarul.( numai pentru o creanta cel mul egala cu valoarea creantei cedentului).
2. Cedentul depune la dosarul cauzei contractul de cesiune si solicitarea sa fie inlocuit in tabelul creditorului cu cesionarul.
3.Publicarea in BPI de catre adm. judiciar a acestei cesiuni.

Se vor pierde decat cheltuielile de judecata si taxa de timbru judiciar avansate de cedent.
Foarte corect, cesionarul intra in toate drepturile cedentului, inclusiv pastreaza calitatea acestuia de membru in comitetul creditorilor, de exemplu.
Cedentul si cesionarul intocmesc o notificare comuna catre adm /lichidator si adm. special si cesionarul depune si o cerere de interventie in dosarul de insolventa, astfel incat sa devina parte in dosar.
nu e nevoie de cerere de interventie si schimbarea creditorului (prin intrarea cesionarului) nu ii confera si dreptul de a lua locul cedentului in Comitetul Creditorilor.
In afara creantei se mai cesioneaza doar dreptul de vot in adunarea generala.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Stiti cumva si baza legala pentru aceasta solutie, adica este mentionat in lege sau este pur si simplu un aspect de practica?
art.149 din Legea nr.85/2006 coroborat cu disp. Codului Civil privitoare la cesiunea de creanta(art.1391-1398 si art.1402-1404)

Alte discuții în legătură

Creanta avans rgfsp rgfsp Va rog sa ma lamuriti dc este posibila vanzarea unei creante a unui srl - management sportiv - cu pasiv la terti, aproximativ 50% din valoarea creantei, care ... (vezi toată discuția)
Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta karyma karyma Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract de cesiune de creanta pe 9 august, fara ca debitorul cedat sa fie notificat. Pe 12 august cedentul ... (vezi toată discuția)