avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Probleme - vanzare bunuri culturale mobile
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Probleme - vanzare bunuri culturale mobile

In Hotararea nr.1420 din 4 decembrie 2003
pentru aprobarea Normelor privind comertul cu bunuri culturale mobile
se prevede ca:

"Vanzarea publica a bunurilor culturale mobile aflate in proprietate privata
sau intermedierea vanzarii
se efectueaza numai
prin agenti economic autorizati,
cu respectarea prevederilor Legii nr.182 /2000 si a prezentelor norme.

Ce inseamna acest lucru ?
1. - persoanele fizice nu au avut si nu au dreptul
sa vanda asemenea bunuri unor muzee ?
2. - cine sunt acei agenti economici autorizati ?
3. - daca au fost facute vanzari-cumparari de asemenea bunuri,
Contractele de vanzare-cumparare ce au fost inchiate sunt nule ?
4. - daca muzeele au cumparat asemenea bunuri
cu nerespectarea prevederilor legale
mentionate mai sus,
ce sanctiuni pot suferi directorii de muzee ?


]n completare, vine si Legea nr.82 /2000, actualizata 2008, ( legea contabilitatii ),
care spune ca:

"Art. 35
(1) Vanzarea publica a bunurilor culturale mobile aflate in proprietate privata sau intermedierea vanzarii se efectueaza numai prin operatori economici autorizati, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(2) Autorizarea operatorilor economici prevazuti la alin. (1) se face de Ministerul Culturii si Cultelor, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, cu respectarea normelor privind comertul cu bunuri culturale mobile.
(3) Operatorii economici autorizati sa comercializeze bunuri culturale mobile sunt obligati sa afiseze la loc vizibil normele privind comertul cu bunuri culturale mobile.
(4) Operatorii economici autorizati sa comercializeze bunuri culturale mobile sunt obligati sa detina un registru in care sa mentioneze, corect si complet, numele si adresa ofertantului, descrierea si pretul fiecarui bun. Informatiile continute in registru au caracter confidential.
(5) Operatorii economici autorizati sa comercializeze bunuri culturale mobile au obligatia de a instiinta in scris, in termen de 5 zile de la data ofertei, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor despre existenta unor bunuri susceptibile de a fi clasate.
(6) Operatorii economici autorizati sa comercializeze bunuri culturale mobile au obligatia ca in termen de 5 zile sa informeze in scris proprietarul bunului cu privire la posibilitatea de declansare a procedurii de clasare.
(7) Operatorii economici autorizati sa comercializeze bunuri culturale mobile sunt obligati ca, in termen de 3 zile de la data inregistrarii in registrul propriu a bunurilor clasate in tezaur, sa comunice in scris serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor, in a carui raza teritoriala isi au sediul, punerea acestora in vanzare, precum si, dupa caz, sa transmita un exemplar al catalogului editat in scopul organizarii unei licitatii publice, indiferent daca bunurile scoase la licitatie sunt sau nu sunt clasate in patrimoniul cultural national mobil. "

Va rog mult de tot
sa ma ajutati sa inteleg care este rostul celor 2 Legi
in legatura ca vanzarea bunurilor culturale mobile.


Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
oanaportar, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare bun cultural - de catre o persoana fizica. - inadmisibila ? avize ? conditii ? oanaportar oanaportar - cf. Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008: art.. 35 din (1) Vanzarea publica a bunurilor ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de functionare nicamo nicamo Buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu informatii cu privire la legalitatea autorizarii unui magazin care cumpara argint. Magazinele care cumpara argint si ... (vezi toată discuția)
Evaluare icoana veche zenovica zenovica Buna ziua ! Poate cineva sa ma ajute cu un sfat.? Ma intereseaza cum se procedeaza pentru evaluareai unei icoane ca vechime si pret,si ce mai este necesar ... (vezi toată discuția)