Plata directă a asigurărilor de sănătate și pensie dacă sunt freelancer și cum se îmbină asta cu procentele scăzute din plata contractelor de drepturi de autor
Aș dori să știu cum pot proceda pentru a-mi plăti singur asigurările de sănătate și de pensie:
1. care sunt instituțiile pe care trebuie să le abordez și sumele care artrebui plătite;
2. dacă adresa din buletin nu coincide cu domiciliul actual trebuie să merg la instituțiile din orașul trecut pe buletin sau cele din raza de domiciliu;
3. dacă obțin venituri pe bază de contract de drepturi de autor (traduceri, de exemplu) și am plătite asigurările de sănătate și pensie, atunci se pot atașa la contract documentle care arat asta pentru a nu se mai scădea automat din plata contributiile respective (aproximativ 16%+5%); sau se poate să mi se returneze aceste procente (și cum).
1. Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.
A) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.
B) - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 54 lei pe luna.
C) - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 975 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 5 lei.
2. - Domiciliul este adresa din actul de identitate.
- Resedinta este acolo unde locuiti in baza vize de resedinta (flotant).
- Va puteti adresa si institutiilor din raza resedintei sa va spuna daca puteti inchiea contracte de asigurare sociala cu ele.
Aș vrea să vă mai întreb în legătură cu a treia chestiune: de fiecare dată când fac un contract pe drepturi de autor, din suma contractului se scad aproximativ 20% pentru sănătatate și pensie. Dacă îmi plaătesc singur aceste asigurări și mi se mai oprește acest procent din fiecare contract înseamnă că plătesc de două ori? Aș vrea să știu dacă și cum pot să plătesc asigurările și să nu mi se mai oprească bani din sumele din contract - dacă se poate așa ceva.
1. Deoarece legislatia prevede retinerea din drepturile de autor a contributiilor la pensie si sanatate nu puteti sa solicitati sa nu vi se mai retina acestea.
2. Pentru sanatate nu trebuie sa mai platiti daca sunteti asigurat prin retinerea din venituri a contributiei pentru sanatate.
3. La pensie, de asemenea, dar daca vreti sa mai platiti o puteti face daca vreti sa aveti un punctaj mai mare la pensie.
Deci nu ar trebui să mi le mai plătesc singur.
O ultimă întrebare, dacă mai aveți răbdare: îmi puteți spune cumva pe cât timp sunt plătite aceste asigurari din procentele extrase din contract? Adică ar trebui să am un contract în fiecare lună pentru a avea asigurările platite sau dacă nu am niciun contract o lună sau două cum se rezolva situația? Sau se calculează în funcție de sume?
1. Daca vi se retin contributiile din venituri nu mai trebuie sa le platiti si din mana.
2. Doar la pensie mai puteti plati daca doriti.
3. - Retinerea contributiilor se face numai din veniturile pe care le obtineti lunar.
- Daca aveti luni in care nu avtei contributii atunci in acele luni nu sunteti asigurat.
- Pentru detalii puteti lua legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si cu Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul.