avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistem de control al temperaturii intr-un bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistem de control al temperaturii intr-un bloc

Locuiesc intr-un bloc conectat la radet si platim facturi la caldura greu de suportat. In blocul nostru nu avem gaze si singura metoda de reducere a facturilor ar fi repartitoarele. Problema este ca deja exista o tendinta de renuntare la aceste repartitoare si vecinii au refuzat sa le ia in considerare. Am aflat de un sistem, se pare nou, care controleaza temperatura din tot blocul. Descrierea sistemului am gasit-o la adresa siscoterm.eu.
Din cate am inteles sistemul se monteaza la subsolul blocului, deci pe proprietatea asociatiei.
Din descriere mie mi se pare o idee foarte buna si as dori sa o promovez vecinilor, dar inainte de a face asta as pune o intrebare pentru cei care se pricep:
- Exista vreo lege (sau altceva) care sa interzica montarea si folosirea acestui sistem ?
Cel mai recent răspuns: costica40 , utilizator 07:31, 18 Februarie 2015
Cel mai bine intrebati furnizorul de energie termica daca accepta.

Nu intotdeauna se aplica principiul de drept: tot ce nu este interzis este permis.

Si montarea unui astfel de sistem nu este interzisa (cel putin pentru motivul ca nu exista cand a fost scrisa legea).
Miroase a reclama.. Dar daca tot va faceti reclama macar bagati pe site ceva detalii tehnice sa intelegem si noi care e avantajul.
Din ce scrie acolo este aceeasi gargara ca si cu repartitoarele,reabilitarea & shit...:spam:
In descrierea sistemului am remarcat la un moment dat ca se spune: daca toate caloriferele ar fi inchise, aceeasi cantitate de caldura trimisa de RADET (care nu stie ca locatarii si-au inchis caloriferele) ar fi livrata ca si cum ea ar fi consumata pe calorifere.
Asta ar insemna ca daca intr-o luna ar fi consum pe calorifere de 10.000 lei, iar in luna urmatoare cu toate caloriferele inchise s-ar plati tot 10.000 lei, luand in calcul ca temperatura exterioara ar fi aceeasi.
Ei, nu zau!
Ia faceti o incercare sa vedeti cum factura va este diminuata si fara acest sistem descris.

E un fel de repartitor mai mare asemanator celor puse pe calorifere.
Doamna elga, pai nu reiese asa ceva din descrierea sistemului in cazul in care blocul este dotat cu repartitoare, din contra, autorii sustin ca daca din tot blocul, un singur calorifer este inchis, sistemul detecteaza micsorarea SET-ului si actioneaza asupre elementului de reglare a intrarii agentului termic, la bransament.

Ei, da, teoretic asa functioneaza si centrala mea de apartament, insa nu cred ca elementul de reglare este atat de sensibil incat sa sesizeze acest lucru...
Daca - probabil, o electrovana poate face acest lucru (desigur proiectata pentru o anumita valoare maxima a SET-ului), atunci, cel putin in teorie, sistemul ar trebui sa functioneze - desigur pe automat.
Poate ca eu sunt depasit tehnic - am lucrat foarte mult cu robineti de reglare a temperaturii, actionati pneumatic, cu tot felul de convertoare, dar care faceu o treaba excelenta.
Acum la moda sunt electropompe cu reglaj al debitului (debit variabil functie de necesitatile de temperatura cerute), in fine, aceasta este opinia mea - deocamdata.

Insa ideea dvs. de a inchide toate caloriferele, este o idee buna. Pe un timp limitat 5-6 ore, inchidem toate caloriferele, sa vedem ce se intampla. Teoretic sistemul ar trebui sa se inchida aproape complet (atentie la temperatura de protectie impotriva inghetului).
Sigur, in toate cazurile, conductele din subsol ar trebui sa fie foarte bine izolate termic.



Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
Adam Grecu, utilizator
Nu este reclama, o copie a ceea ce scrie pe site a ajuns la mine printr-un cunoscut, si din acel document am gasit adresa site-ului. De meserie sunt inginer, nu in domeniu dar oricum, iar utilizatorul Adam Grecu are dreptate. Daca am inteles bine principiu dupa care pare ca functioneaza sistemul este acelasi care apare si in cazul centralelor de apartament care au un termostat intr-o singura camera si astfel regleaza temperatura in tot apartamentul.

Pe mine insa, aici nu ma intereseaza discutiile tehnice, pe care le voi aborda in alte ocazii, ci ma intereseaza detaliile legale.

Utilizatorul Carturarul sugereaza, sa intreb furnizorul, dar asta ar insemna sa-l las pe furnizor (care functioneaza dupa reguli economice si are tot interesul sa livreze cat mai mult si cat mai scump) sa hotareasca daca eu (asociatie) am sau nu dreptul sa fac economie la ce furnizeaza el. Atata vreme cat sistemul respectiv se monteaza pe o proprietate privata si cat timp prin contractul cu furnizorul nu se interzice oprirea caldurii in bloc nu cred ca el ar avea dreptul sa interzica un astfel de sistem.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
costica40, utilizator

Alte discuții în legătură

Caldura in comun petre76 petre76 Avem caldura in casa de ne sufocam,stam cu geamul deschis la 2-3 grade afara, factura e pe masura, iar cei care o furnizeaza nu au nici un interes sa o ... (vezi toată discuția)
Montare robineti cu cap termostatic mariussoare_84 mariussoare_84 Buna dimineata, Imi puteti spune va rog daca exista obligativitatea ca, bransat fiind la Radet, pe langa montarea repartitorului trebuie neaparat sa am si ... (vezi toată discuția)
A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)