avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea PV cu semnatura electronica pentru lipsa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea PV cu semnatura electronica pentru lipsa rovinietei de catre o decizie a ICCJ, zvon sau realitate

Vuiesc televiziunile, am gasit-o si pe
[ link extern ] /
E adevarat? Imi cer scuze anticipat pentru intrebare, poate e stupida insa nu stiu unde sa caut o sursa care sa-mi inspire incredere si pe Avocatnet inca nu a aparut niciun articol referitor la asta.


Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 6/2015

ÎCCJ, prin Decizia nr. 6/2015, a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.

Înalta Curte s-a pronunțat cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001 (M. Of. nr. 410 din 25 iulie 2001; cu modif. ult.) privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002 (M. Of. nr. 268 din 22 aprilie 2002), cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1-4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001 (rep. M. Of. nr. 316 din 30 aprilie 2014) privind semnătura electronică.

Art. 17 din O.G. nr. 2/2001 prevede: „Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu”.

Art. 4 pct. 1-4 din Legea nr. 455/2001 dispune: „În înţelesul prezentei legi:

1. date în formă electronică sunt reprezentări ale informaţiei într-o formă convenţională adecvată creării, prelucrării, trimiterii, primirii sau stocării acesteia prin mijloace electronice;

2. înscris în formă electronică reprezintă o colecţie de date în formă electronică între care există relaţii logice şi funcţionale şi care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificaţie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;

3. semnătură electronică reprezintă date în formă electronică, care sunt ataşate sau logic asociate cu alte date în formă electronică şi care servesc ca metodă de identificare;

4. semnătură electronică extinsă reprezintă acea semnătură electronică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este legată în mod unic de semnatar;

b) asigură identificarea semnatarului;

c) este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;

d) este legată de datele în formă electronică, la care se raportează în aşa fel încât orice modificare ulterioară a acestora este identificabilă”.

Art. 7 din Legea nr. 455/2001 prevede: „În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii”.

Astfel, ÎCCJ a decis:

Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) [„Fapta de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă”] din O.G. nr. 15/2002 (M. Of. nr. 82 din 1 februarie 2002; cu modif. ult.) privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002 (M. Of. nr. 468 din 1 iulie 2002; cu modif. şi compl. ult.), încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a), alin. (2) şi alin. (3) din respectivul act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.
Verificati aici, cred ca este de incredere sursa :D
[ link extern ]
Mda... nu mi-a trecut prin cap sa caut pe site-ul lor :D Multumesc mult.
Se aplica retroactiv? O fi alta intrebare din categoria aceea mentionata mai sus insa am 5 amenzi aplicate intr-o saptamana in nov. 2011, din 2012 ne tot judecam si am obtinut pana acum doar anularea unui PV deci va dati seama ce emotii am cand scriu aceste mesaje :)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Ares-3, moderator
Am primit de la executor o hartie pentru neplata rovignetei in 2011. Ce variante am de a scapa?
ART. 517 c.p.c.
Conţinutul hotărârii şi efectele ei
(1) Asupra cererii, completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se pronunţă prin decizie.
(2) Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese.
(3) Decizia se motivează în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare şi se publică în cel mult 15 zile de la motivare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 330^7 alin. 1 din vechiul Cod de procedură civilă
- alin. (2): art. 330^7 alin. 2 din vechiul Cod de procedură civilă
- alin. (3): art. 330^7 alin. 3 din vechiul Cod de procedură civilă
- alin. (4): art. 330^7 alin. 4 din vechiul Cod de procedură civilă

Decizia se va aplica tuturor proceselor in curs de judecata (inclusiv in caile de atac) si celor care se vor introduce ulterior (decizia este obligatorie conform legii) , nu insa si celor deja judecate.

Alte discuții în legătură

Decizia nr 6 din dosar nr.14/2014 zenitnove zenitnove Stie cineva in ce nr. din Monitorul Oficial s+a publicat....daca s+a publicat Deciyia nr 6 din dosar nr.14/2014pronuntata in sedinta din 16 februarie a ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie o contraventie? mutu_catalyn mutu_catalyn in data de 22.07.2011 am fost depistat ca am mers fara rovinieta........p.v. s-a intocmit in data de 11.01.2012...... si l-am primit acasa in data de ... (vezi toată discuția)
Cum iti recuperezi banii din amenzile ilegale pentru rovinieta? Andra2014 Andra2014 Buna ziua , aveti idee cand o sa intre in vigoare cele de mai jos sa putem actiona in instanta deoarece eu am f multe procese cu CNADNR-UL iar instanta le da ... (vezi toată discuția)