avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare, sau nu, a notarului public
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare, sau nu, a notarului public

Acum un an mi-a murit soacra, lasand un testament in favoarea mea si a sotului. actele de intabulare au fost facute pe soacra 1/1 parte. Socrul a murit in 1993. Cind ne-am prezentat la notar sa facem succesiunea, prima data a facut-o dupa socru , si dupa acea dupa soacra. Eu am intrebat-o pe notar cum se poate ca am facut un testament unde soacre este trecuta unicul proprietar, iar la succesiune l-a bagat si pe socru, pertea soacrei fiind de doar5/8 din casa si terenul aferent.
Cumnatul asa a obtinut 3/8 parti in loc de 2/8 cat i sar fii cuvenit. Acuma cumnatul ne-a dat in tribunal sa-i platim partea lui, si cind am ajuns la un avocat ne-a spus ca am fost fraieriti de notar ca cumnatul sta in alt judet, nu a folosit nimic din casa sau teren si nu a cerut mostenirea dupa socru timp de un an de la decesul lui. Socru a murit in 1993, titlu de proprietate s-a facut in 1998 unde deja soacra apare unic proprietar. Avocatul ne-a spus ca nu mai putem face nimic din moment ce am samnat ca acceptam mostenirea.
Acuma nu mai stiu cine are dreptate, avocatul sau notarul? Daca notarul a gresit unde sa-mi caut dreptatea?
Va rog ajutati-ma! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elisabeta propszt , utilizator 17:04, 21 Februarie 2015
Avocatul are dreptate! Are si notarul! Dar fiecare doar partial!
Se putea specula faptul ca fiul defunctilor, cumnatul d-voastra, nu si-a exprimat optiunea in intervalul de 6 luni (dupa tata) sau de 1 an (dupa mama).
Pe de alta parte soacra putea sa va lase nu unul, ci zece testamente, cumnatul este mostenitor rezervatar, deci soacra putea dispune doar in limita cotitatii disponibile.
Ati inteles ceva?
Daca doriti revin cu precizari in masua in care si d-voastra detaliati!

Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Pe titlu terenul este prin constituire sau prin reconstituire? Casa daca exista pe teren a fost construita in timpul casatoriei socrilor dvs?
Casa a fost construita pe timpul casatoriei socrilor in 1961. Socru a murit in 1993. In 1998 s-a emis titlu de proprietate unde soacra apare proprietar unic cu 1/1 parte. Soacra a murit in 2014 02 19. Dupa moarte ei a trebuit sa facem intabularea , unde am obtinut extrasul de carte funciara unde tot saocra apare proprietar 1/1 parte. Pe baza acestei extras s-a facut succesiunea.Stiu ca cumnatul mosteneste jumatate din ce ar fii trebuit sa mosteneasca daca nu ar exista testament. Dar nu inteleg daca exista lege ca cumnatul ar fii trebuit sa ceara dreptul de mostenire dupa socru in termen de 6 luni, cum de are tot acelasi drepturi si dupa 21 ani?Tin sa mentionez ca eu am stat cu soacra 13 ani si am facut constructii ( garaj, lemnarie, anexe) care nu pot dovedii cu acte, ca totdeauna ni sa spus ca casa ramine a noastra . Toate aceste constructii au fost incluse cind dupa moarte soacrei s-a facut intabularea.Nu-i totuna ca cumnatul mosteneste un sfert din casa sau mai mult de o treime.
Multumesc de ajutor!
trebuie sa atacati actul notarial
dar mi-a spus avocatul ca nu mai pot face nimic din moment ce am semnat ca primesc mostenirea. Pot sa depun undeva plangere contra notarului?

Alte discuții în legătură

Succesiune, testament elisabeta propszt elisabeta propszt Soacra a murit anul acesta in februarie. Socru a murit in 1993. In anul 1996 s-a facut titlurile de proprietate. Pentru ca nu s-a facut succesiunea, dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune s.o.s. elisabeta propszt elisabeta propszt Acum 29 ani cind m-am maritat soacra ne-a promis casa , curtea si gradina mie si sotului meu. Anul trecut am vrut sa rezolvam hartiile legal sa ne punem casa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ada969 ada969 Buna ziua. Am avut un mariaj frumos timp de 25 de ani. M-am stabilit in Anglia impreuna cu sotia acum 14 ani si am dubla cetatenie. In urma cu 6 ani mi-a murit ... (vezi toată discuția)