avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor cetatenie straina
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor cetatenie straina

prietena fiului meu a nascut anul trecut in Spania... pe certificatul de nastere tatal nu este trecut; ce acte ar fi necesare pentru a lasa copilul la mine o perioada? nici ea nu poate sta mult in tara si nici nu ne dorim sa apara probleme de ordin legal
Cel mai recent răspuns: danipir , utilizator 09:30, 26 Februarie 2015
Ca sa fiti in legalitate trebuie sa-i faceti acte romanesti copilului, care este si cetatean roman prin nastere.
Nu va poate incredinta copilul decat dupa ce are certificatul romanesc. Dupa obtinerea certificatului mergeti la instanta de tutela unde veti obtine o curatela pentru copil. Veti da declaratii si se va face o ancheta sociala de cei de la serviciul de protectie a copilului. Numai dupa ce sentinta este definitiva domnisoara poate pleca in strainatate.
va multumesc pentru raspunsuri :) chiar mi-ati fost de un real ajutor :)
Prietena fiului e cetățean roman? Fiul dvs va recunoaste copilul dacă tot ii faceți acte românești? Cat timp vor sa lase copilul la dvs?
@justițiarul, va rog informați-vă despre curatela și în ce cazuri se instituie și apoi postați.
Imi cer scuze in loc de curatela trebuia sa scriu delegare.
Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013
"SECTIUNEA 3^1 - Protectia copilului cu parinti plecati la munca in strainatate

Art. 97^1
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art. 97^2
(1) Persoana desemnata conform art. 97^1 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 97^1 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Alte discuții în legătură

Procura pentru un minor mirelaciuntu mirelaciuntu Buna ziua.Am si eu o intrebare;as dori sa plec la munca 6 luni in strainatate si vreau sa las copilul de 15 ani in grija unei surori .Pentru procura in care ... (vezi toată discuția)
Situatie copil minor lasat in grija bunicilor anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Fiti amabili, in urma divortului pe cale amiabila, copilul a ramas in grija mamei. in cazul in care aceasta pleaca cu contract de munca in ... (vezi toată discuția)
incredintarea minorului bunicilor buna ziua! sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii ... Sstelutza Sstelutza Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii in strainatate. Datorita seviciului parintii vor sa o incredinteze bunicilor pentru o perioada de ... (vezi toată discuția)