avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua

In luna Noiembrie 2014 am demisionat de la actualul job (ultima zi de munca fiind 27) si am inceput cautarile la un altul, aveam deja 2 ani jumatate acolo. La firma la care lucram aveam contract de drepturi de autor si anual imi declaram veniturile.
Dupa ce am demisionat si mergeam la alte interviuri am aflat ca sunt insarcinata...asa ca ale mele cautari s-au oprit pentru ca nu ar fi fost ok din multe puncte de vedere sa ma angajez deja insarcinata in 4 saptamani si plus de asta, cine ar fi facut asta?!
M-am ocupat timp de o luna de PFA-ul sotului si am anulat cautarile. Voi mai primi indemnizatie de crestere copil daca in ultimele 12 luni de cand voi cere indemnizatie eu voi avea doar 3 luni lucrate? Au trecut 2 luni de la ultimul job, daca ma angajez acum undeva, cu toate ca am o pauza de 2 luni, pot sa mai iau indemnizatie de crestere copil? Daca reiau activitatea cu pauza se poate?
Nu ma incadrez nici la un minim, nimic?
Multumesc mult de raspuns si de ajutor! As aprecia sa ma ajutati cu un sfat in aceste poveste incurcata dar fix asa s-au nimerit toate:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 23 Februarie 2015
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Care este data preconizata a nasterii?

Data nasterii copilului va fi 16 august 2015, deci ma incadrez sa iau indemnizatie ? Veniturile ce le-am avut la firma de IT timp de 2 ani jumatate din drepturi de autor au fost declarate si am achitat impozit pentru ele conform declaratiei pe proprie raspundere +fisa fiscala in vigoare. Demisia a avut ultima zi de lucru pe 27 noiembrie 2014 iar copilul se va naste aproximativ pe 16 august 2015.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2015
SimonaSB, utilizator
Daca acum m-as angaja iarasi, s-ar completa cumva numarul de luni cu toate ca am doua luni intrerupere de la munca?
Daca data nasterii este in august 2015, atunci perioada eligibila pentru CCC este septembrie 2014 - august 2015.

Prin urmare, in aceasta perioada trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010 sau sa va aflati în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Daca indepliniti aceasta conditie prevazuta de lege, atunci veti beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Sa inteleg ca se va face calculul doar pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie 2014 si se va imparti la 12 luni ? Sau pur si simplu nu mai sunt eligibila pentru ca nu am 12 luni consecutive? De asemenea m-ar ajuta un raspuns legat de intrebarea: daca am lucrat 3 luni, apoi am pauza de 2 luni si ma angajez urmatoarele, ma pot incadra ?
Sa inteleg ca daca nu am lunile consecutive nu pot beneficia nici de acel minim pe economie, nimic?

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil maya0102 maya0102 Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Sunt insarcinata si data la care ar trebui sa nasc este 05 iulie 2015. Eu sunt angajata din martie 2014. Beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil 2016 ionellaa89 ionellaa89 Buna ziua! Am lucrat din noiembrie 2013 pana in iunie 2015 apoi am luat o pauza de 4 luni iar din septembrie 2015 am un contract pe perioada determinata pana ... (vezi toată discuția)
Buna seara - ccc pentru tata lauramaria1 lauramaria1 Nu sunt angajata si as vrea sa stiu daca sotul meu poate beneficia de concediu de cresterea copilului , el fiind angajat din data de 24 iulie 2014 iar eu ... (vezi toată discuția)