avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare,grupa 1
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare,grupa 1

Buna seara,
Am 58ani si am o vechime de 31,5ani dintre care 9ani grupa 1 de munca. Sunt absolvent de studii univ./5ani si am efectuat un stagiu militar de 9luni. As dori sa stiu la ce varsta/redusa m-as putea pensiona, in conditiile unui stagiu complet de cotizare. Multumesc...
Cel mai recent răspuns: enaf , utilizator 13:49, 5 Noiembrie 2016
Limita de varsta la 60 de ani si 6 luni.
Multumesc..,
dar la 60,5ani vor fi doar 33.5ani de cotizatie si imi vor lipsi 1,5ani pt stagiul complet. Sau se pot pune si anii de facultate+armata la stagiu de cotizare. Daca da, cum se iau in calcul la cotizare anii de facultate?.. 5ani sau doar cit au tinut efectiv cursurile, fara vacante
9 ani de grupa I-a mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 4 ani si 6 luni(6 luni/an).
31 de ani si 6 lun I + 4 ani si 6 luni = 35 de ani si 10 luni de stagiu.
In stagiul complet(35 de ani)al pensiei de limita de varsta intra si stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi).
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns.
Sa inteleg ca defapt cu 35ani si 10luni depasesc deja stagiul complet de cotizare iar daca la asta se mai poate adauga si facultatea/5ani cu armata/9luni, concluzie este ca, cu toate ca stagiul complet de cotizare(= acum cu 41 ani si 7luni) este depasit, pentru a iesi la pensie va trebui sa astept pina la 60 de ani si 6 luni cit este in cazul meu limita minima de virsta, adica inca 2ani si 4luni (cind stagiu de cotizare va fi de cca.44ani).
Cu stima si multumiri pentru ajutor v-as mai ruga doar sa-mi confirmati daca concluzia de mai sus e corecta.
Limita de varsta la 60 de ani si 6 luni,sau
Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 4,5%.

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)
Anul pensionarii terezakarl terezakarl As dori sa stiu pentru un barbat nascut in 1956.03.oct.ani de cotizare 40 care ar fi anul luna ziua pensionarii. Multumesc. (vezi toată discuția)