avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea legii mai favorabile
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea legii mai favorabile

Buna seara,

Incerc sa aflu si eu raspuns clar la urmatoarea problema. Am incercat sa caut rezolvare cautand dar nu am gasit.

Avem urmatoarele date :
- inculpat acuzat de urmatoarele infractiuni: evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat.
- fapte comise inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal si anume pana in aprilie 2012 (codul penal nou a intrat in vigoare in febr 2014)

Dupa ce cod penal va fi judecat inculpatul? tinand cont de urmatoarele:
- pentru evaziune fiscala si spalare de bani pedepsele sunt similare fiind incluse in legile speciale
- pentru grupul organizat pedepsele in legea veche 39/2003: (1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa pentru faptele prevăzute la alin. (1) nu poate fi mai mare decât sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracţional organizat."

iar in noul cod penal "(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi."

La prima vedere pare mai favorabil noul cod penal, dar tinand cont ca dupa vechea lege pt. grup organizat nu se aplica mai mult decat pedeapsa cea mai mare si se contopesc, aplicandu-se cea mai mare, iar in noul cod penal se aplica pedeapsa cea mai mare + un spor de 1/3 din celelalte pedepse aplicate, este mai favorabila legea veche.

Dvs. ce parere aveti cum judeca o astfel de cauza instantele?

Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
dangeorgescu2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 07:47, 26 Februarie 2015
dangeorgescu2014 a scris:

La prima vedere pare mai favorabil noul cod penal, dar tinand cont ca dupa vechea lege pt. grup organizat nu se aplica mai mult decat pedeapsa cea mai mare si se contopesc, aplicandu-se cea mai mare, ...

...pedeapsa care poate fi sporita pana la maximul special, la care se poate adauga si un spor de pana la 5 ani, cam asa suna legea veche.
In stabilirea legii penale mai favorabile se iau in considerare o serie de criterii si nu doar un extras din durata sanctiunii, astfel incat apreciez (in baza elementelor sumare prezentate) ca speta dvs. se va judeca dupa noul cod penal.
In principal dvs. ar trebui sa aveti in scris niste concluzii in care spuneti care lege considerati ca este mai favorabila. Si de ce. Argumentati foarte bine.
Puteti sa faceti si niste calcule.
De multe ori, la prima vedere, pare mai favorabila legea noua dar cand ajungem la concursul de infractiuni... descoperim ca ar fi de preferat legea veche.
Numai ca nu stie ce pedeapsa ii va fi stabilita, ca sa poate face vreun calcul.
Pedepsele alea au si un minim si nu maxim, nu?
Pai tocmai asta zic si eu, iar daca ne referim la acele limite, reiese ca legea noua este mai favorabila.

Alte discuții în legătură

Sfaturi - calcul pedeapsa, recuperare prejudiciu vdeny vdeny Buna seara sotul arestat din noiembrie 2013 cf legii 39 din 2006. In prezent pt grup infractional pedeapsa este de la 5 la 20, dupa noul cod este de maxim 5 ... (vezi toată discuția)
Ce incradare are grupul infractional la inselaciune? alinamihaipaula alinamihaipaula Dupa intrarea in vigoare a noului cod penal grupul organizat pentru comiterea de inselaciuni ce incadrare are? (vezi toată discuția)
Asocierea in vederea savarsirii de infractiuni 323 vechiul cod dodonica dodonica ptr o fapta retinuta in anul 2002 cand inca nu era in vigoare 39/2003 ce prevede constituire de grup infractional sa retinut art 323 ptr 2 persoane. Noul cod ... (vezi toată discuția)