avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde ma adresez si ce acte am nevoie pentru obtinerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde ma adresez si ce acte am nevoie pentru obtinerea certificatului de mostenitor

ce acte am nevoie si unde trebuie sa solicit eliberarea unui certificat de mostenitor?
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 23:07, 13 Martie 2016
La un notariat unde a avut ultimul domiciliu persoana decedata.
Pentru deschiderea unei succesiuni trebuie sa completati o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele : datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii :
1) Certificatul de Deces;
2) Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor;
3) Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul;
4) Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale;
5) Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici);
6) Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul). (ATENTIE ! Are valabilitate 48 de ore.)

www.avocatnet.ro/content/for...
aha. sa inteleg ca certificatul de mostenitor se obtine doar dupa dezbaterea succesiunii?
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
cuziamusia, utilizator
Certificatul de mostenitor se poate obtine numai dupa dezbaterea succesiunii.Atentie! In termen de un an de la deschiderea mostenirii(data decesului) trebuie sa va exercitati drepul de optiune succesorala(acceptati sau nu succesiunea).Termenul de un an este un termen de prescriptie.
ca deschiderea succesiunii se poate face oricand, pt ca nu este fixat un termen socotit de la data decesului. ca trebuie sa accept s-au nu mostenirea in termen de un an de la deschiderea succesiunii. am inteles corect?
Dezbaterea succesiunii se poate face oricand,nu deshiderea succesiunii[/i] care, are loc de drept la data decesului persoanei.Termenul de optiune succesorala,adica daca acceptati sau nu succesiunea este de un an de la data deschiderii succesiunii,adica de la data decesului persoanei.

Alte discuții în legătură

Speta neexprimarea optiunii succesorale cristimar cristimar Speta e urmatoarea : am ingrijit pe cineva ,o ruda ce nu putea semna documente din motiv ca era bolnava psihic,dupa deces doi mostenitori au renuntat la ... (vezi toată discuția)
Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Succesiune simasabina simasabina Buna ziua! As dori sa stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: X a decedat ,care are doi copii si doi frati.Copii nu doresc mostenirea ,fratii vor sa ... (vezi toată discuția)