Speta e urmatoarea : am ingrijit pe cineva ,o ruda ce nu putea semna documente din motiv ca era bolnava psihic,dupa deces doi mostenitori au renuntat la mostenire la notar,ceilalti trei nu ,insa nici nu au facut declaratii de acceptare ori sa-si eprime tacit sau in scris optiunea succesorala.
Intrebarea e actiunea judecatoreasca va fi indreptata doar impotriva celor 3 ?
In primul rand care este interesul dvs. pentru deschiderea unui litigiu privind dezbatere mostenire si eventual iesire din indiviziune daca nu sunteti mostenitor, daca nu aveti vreun contract de intretinere incheiat cu de cuius?
Întâi va trebui să acceptați succesiunea în termenul de 1 an. -termen de opțiune succesorală , art. 1103 NCC, care se face la orice notar public din România sau la Consulatele României.
Ceilalți 3 moștenitori au termen 1 an de la decesul rudei de a opta pentru acceptarea moștenirii sau a renunța.
Din moment ce 2 moștenitori au optat cu privire la renunțarea la moștenire, aceștia nu mai au absolut nici o calitate. Dezbaterea moștenirii și eventual ieșirea din indiviziune se va face având ca pârâți, ceilalți comoștenitori care au efectuat acceptarea moștenirii în termenul de 1 an(NCC). Vă este necesar și actul de deces al rudei, pe care dacă nu-l aveți, îl puteți obține, solicitând un duplicat de la starea civilă a Primăriei.
Daca sunteti mostenitor si puteti culege succesiunea de pe urma lui de cuius, atunci ceea ce v-a semnalat utilizatorul liamic43 este corect, putand urma sfaturile acestuia!
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)