avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat moarte defunctului?
Doresc initierea procedurii succesorale notariale la biroului notarial competent dar, nu pot completa o cerere de deschidere a succesiunii deoarece nu sunt in posesia actelor de stare civila ale mostenitorilor, actele de proprietate ale bunurilor din mostenire ale defunctului si valoarea lor si pasivul succesoral.Exista interese ale celorlalti mostenitori sa nu deschida succesiunea,chiar daca platesc impozitul de 1%.
Doresc ca notarul sa investigheze registrul national de testamente si de optiuni succesorale, pentru a verifica daca exista testament, daca anumiti mostenitori au optat deja pentru acceptarea/renuntarea la mostenire, ori daca procedura succesorala a fost deja deschisa la alt birou notarial.
Declar ca in afara termenului de 6 luni, nu am efectuat niciun act material care sa valoreze acceptare, deoarece nu am cunoscut moartea rudei si nu inteleg sa raman strain de succesiune chiar chiar daca nu cunosc valoarea bunurilor din mostenire.
Vreau sa contest neefectuarea actelor de acceptare tacita a mostenirii . Nu cunosc daca renuntarea la succesiune se poate face dupa expirarea termenului de optiune succesorala,fiind sapte ani de la data decesului, deoarece nu a efectuat acte materiale care sa valoreze acceptare tacita a mostenirii? Ca mostenitor am fost impiedicat de ma folosi de dreptul meu, din motive de forta majora, pe care o consider lipsa de cunostiinta a mortii rudei.
Poate fi investit un notar cu deschiderea unei proceduri succesorale notariale in lipsa actelor pentru a face verificarile in cele doua registre ,de testamente si de optiuni succesorale, astfel incat se evita dezbaterea unei succesiuni la 2 birouri notariale diferite? Doresc eliberarea unui certificat de mostenitor.
In caz contrar,trebuie sa merg in instanta ?
Cel mai recent răspuns: mac6 , utilizator 12:02, 1 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura succesorala se deschide la cererea moștenitorilor.
Procedura succesorala se finalizează cu eliberarea certificatului de moștenitor și doar cu acordul și prezenta tuturor moștenitorilor.
Mai pe romaneste: daca exista divergențe între dvs si credeți că un acord este exclus, nu deranjați existenta notarului degeaba.
Notarul va poate ajuta cu interogarea contra cost a Registrelor Nationale privind existența unui testament/donație, privind opțiunile succesorale și regimul matrimonial al defunctului.
In rest, daca nu va puneti de acord, va trebui să vă adresați instanței.
Inteleg ca procedura succesorala in cazul meu nu a fost deschisa de alti mostenitori atata timp cat nu am fost citat de notar?
Cum pot afla care sunt bunurile si valorile defunctului?
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2019
mac6, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Va trebui sa va adresati instantei, eventual, solicitand ajutorul unui avocat.
2. Ca sa aflati bunurile existente in proprietatea defunctilor va trebui sa va adresati DITL locala solicitand un istoric de rol. Solicitati ajutorul unui avocat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbaterea succesorala se initiata, pe cale notariala, la cererea succesorilor.

Procedura necontencioasa este realizata daca exista un acord deplin al tuturor comostenitorilor.

Altminteri, trebuie sa va adresati instantei de judecata.

Dezabeterea succesorala este o operatiune juridica , finalizata cu emiterea unui certificat de mostenitor , care atesta calitatea de succesor, bunurile din masa paratabila, precum si cotele -parti cuvenite succesorilor.

Ulterior, daca exista , de asemenea, o intelegere in acest sens, se poate realiza partajul voluntar.

Nu este obligatoriu sa sistati starea de indiviziune.

Prin urmare, pentru a va adresa notarului public, trebuie sa detineti documentele necesare (inclusiv actele de stare civila ), si, totodata, sa aveti in vedere intelegerea, care este necesara pentru emiterea certificatului de mostenitor.

Daca, insa , doriti sa contestati acceptarea tacita, si instanta sa aprecieze unii mostenitori straini de succesiune prin neacceptare (prin neexprimarea dreptului de optiune succesorul, in interiorul termenului de 1 an ), adresati-va direct instantei de judecata.

Daca nu mi-am exprimat dreptul la optiune intr-un an de la deschiderea succesiunii (initiata de alti mostenitori ,eu nefiind anuntat de deces) ,iar acestia au contactat un notar care nu a facut citarea mostenitorilor ,fiind inchise dezbaterile (pentru lipsa prezentei tuturor mostenitorilor,sau prin declaratie falsa ) ,apoi acestia au deschis actiune in instanta pentru acest aspect (ulterior au inchis achitiunea ), care ar fi optiunile mele pentru a finalizarea procedurii, fiind o vadita dorinta a celorlalti mostenitori de fi scos de la partaj prin neacceptare.
Care sunt costurile pentru actiunea in instanta si cine le plateste?
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
mac6, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Optiunea succesorala, consecinte Statescu Statescu Buna seara! Art.1103 Cciv spune ca dreptul de optiune succesorala se poate exercita in termen de 1 an de la deschiderea mostenirii. Pe un site al unui cabinet ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)