avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat moarte defunctului?
Doresc initierea procedurii succesorale notariale la biroului notarial competent dar, nu pot completa o cerere de deschidere a succesiunii deoarece nu sunt in posesia actelor de stare civila ale mostenitorilor, actele de proprietate ale bunurilor din mostenire ale defunctului si valoarea lor si pasivul succesoral.Exista interese ale celorlalti mostenitori sa nu deschida succesiunea,chiar daca platesc impozitul de 1%.
Doresc ca notarul sa investigheze registrul national de testamente si de optiuni succesorale, pentru a verifica daca exista testament, daca anumiti mostenitori au optat deja pentru acceptarea/renuntarea la mostenire, ori daca procedura succesorala a fost deja deschisa la alt birou notarial.
Declar ca in afara termenului de 6 luni, nu am efectuat niciun act material care sa valoreze acceptare, deoarece nu am cunoscut moartea rudei si nu inteleg sa raman strain de succesiune chiar chiar daca nu cunosc valoarea bunurilor din mostenire.
Vreau sa contest neefectuarea actelor de acceptare tacita a mostenirii . Nu cunosc daca renuntarea la succesiune se poate face dupa expirarea termenului de optiune succesorala,fiind sapte ani de la data decesului, deoarece nu a efectuat acte materiale care sa valoreze acceptare tacita a mostenirii? Ca mostenitor am fost impiedicat de ma folosi de dreptul meu, din motive de forta majora, pe care o consider lipsa de cunostiinta a mortii rudei.
Poate fi investit un notar cu deschiderea unei proceduri succesorale notariale in lipsa actelor pentru a face verificarile in cele doua registre ,de testamente si de optiuni succesorale, astfel incat se evita dezbaterea unei succesiuni la 2 birouri notariale diferite? Doresc eliberarea unui certificat de mostenitor.
In caz contrar,trebuie sa merg in instanta ?
Cel mai recent răspuns: mac6 , utilizator 12:02, 1 Aprilie 2019
1.Poate fi considerat ca succesibilul (conform art. 1112 alin. 1 din Codul civil), a renunţat la moştenire , deşi nu cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil ,el neputand sa-si exprime vointa de a exercita dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103?

2.Daca dupa împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii,succesibilul isi exercita dreptul de optiune succesorală ,acceptand mostenirea , el nefiind citat legal (art. 1112 alin. 2 din Codul civil), este acceptata la dezbateri?
Este clar ca ,citaţia nu a fost facuta de notar sau de instanta si trebuia să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire.Cred ca nu poti fi decazut din dreptul de a mosteni decat daca esti citat si nu te prezinti la dezbatarea mostenirii .
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
mac6, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Optiunea succesorala, consecinte Statescu Statescu Buna seara! Art.1103 Cciv spune ca dreptul de optiune succesorala se poate exercita in termen de 1 an de la deschiderea mostenirii. Pe un site al unui cabinet ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)