avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiunea succesorala, consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiunea succesorala, consecinte

Buna seara! Art.1103 Cciv spune ca dreptul de optiune succesorala se poate exercita in termen de 1 an de la deschiderea mostenirii. Pe un site al unui cabinet notarial scrie asa:Dupa scurgerea acestui termen (1 an), dreptul de a accepta sau de a renunta la mostenire se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire. - Art. 1112 (2) Cciv spune ca:
Prezumtia de renuntare opereaza numai daca citatia i-a fost comunicata succesibilului cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de optiune succesorala. Au trecut deja 1 an si 2 luni si nu am primit nici o citatie. Fata de cele de mai sus, inseamna ca in mod tacit am renuntat la mostenire ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:02, 6 Februarie 2014
Care este in concret situatia dvs ?
Deocamdata nu am actionat in nici un fel, nu m-am adresat nici unui notar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neacceptand succesiunea in termen, se cheama ca nu sunteti mostenitor.

Acceptarea poate fi expresa (declaratie de acceptare a succesiunii) sau tacita (acte sau fapte care au semnificatia acceptarii)

Poate ca, totusi, ati facut acte de acceptare tacita, pe care va trebui sa le dovediti, situatie in care se cheama ca sunteti mostenitor.

In ceea ce priveste prezumtia, ea este una relativa, si are doar rolul de a permite notarului continuarea procedurii succesorale in situatia in care prezumtia poate opera conform legii. Adica, notarul v-a citat, a respectat termenul de 30 de zile, dar dumneavoastra va faceti ca ploua si nu puteti iesi din casa. Notarul va folosi prezumtia pentru a dezbate succesiunea cu ceilalti mostenitori, dumneavoastra fiind prezumat a fi renuntat la succesiune.

Oricum, puteti rasturna prezumtia dovedind ca ati acceptat in termen succesiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat de mostenitor legal intocmit dinugeorge26 dinugeorge26 Buna ziua, situatia priveste posibilitatea anularii unui certificat de mostenitor astfel: In urma decesului tatalui meu in anul 2018, a ramas ca mostenire ... (vezi toată discuția)
Mostenire dumitracheramona dumitracheramona Buna ziua, Suntem 3 mostenitori , in stiuatia in care unul din mostenitori nu se prezinta la se la sucesune , ce trebuie sa facem sa -l dam in ... (vezi toată discuția)